2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Állat

A járvány és a vámháború egyszerre sújtja Kína sertéspiacát

Az egyik legnagyobb sertésállománnyal rendelkező kínai tartományban bukkant fel az afrikai sertéspestis, ezzel komolyan veszélyeztetve az ország ellátási láncát. Az ázsiai ország termelése szédületes tempóban bővül, idén már az önellátás megteremtése is belátható közelségbe került. A járvány és a vámháború együttes hatásával azonban nem számoltak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Augusztus elseje óta a kínai állat-egészségügyi és járványügyi központ szinte naponta jelenti be az afrikai sertéspestis kitörését. Mindeddig nem kavart nagy port a dolog, de az augusztus 19-én jelzett esetben már 88 elhullott disznóval és 615 a betegség jeleit mutató állattal szembesültek a szakemberek - méghozzá Kína legnagyobb állománysűrűségű tartományában. Ezzel potenciálisan az ország teljes sertésállományának harmada került veszélybe. Az alábbi ábra a kínai sertésállomány részarányát mutatja az adott tartományban, a barna a legsűrább állományt jelzi. Piros pontok jelölik a legutóbbi kitörések helyét. Honan (HeNan) az ország egyik legnagyobb állat- (és nép-)sűrűségű tartománya, közvetlen szomszédságában szintén nagy sertéstartó körzetek vannak. Nem túlzás azt állítani, hogy a termelés harmada került veszélybe az állatok tömeges elhullása miatt.

A kínai sertésállomány eloszlása és az afrikai sertéspestis (Forrás: USDA)

Kína a világ legnagyobb sertéshúselőállítója és -fogyasztója, valamint Európa legnagyobb sertúshúsfelvevője is. Az elmúlt években 1,2-2 millió tonna, elsősorban feldolgozott terméket vásárolt az öreg kontinensről - döntően Németországból és Spanyolországból. Tavaly az importszükségletének kétharmadát fedezte európai forrásból. Néhány éve azonban szédületes tempóban fejleszti állattartó telepeit, emiatt úgy tűnt, reális közelségbe kerül az önellátás. Idénre már csaknem 55 millió tonnás sertéshústermeléssel és mindössze 5,8 százalékos importszükséglettel számoltak. A sertéspestis elszabadulása azonban keresztülhúzhatja az ország számításait.

Kína legfontosabb sertéshús-beszállítói, a mennyiség alapján (Forrás: www.thepigsite.com)

Bár Európában is súlyos járványhelyzet van, kitöréseket eddig csak Németországtól keletre jelenttek a hatóságoknak. Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háborúban 25 százalékos importvámot vetett ki az amerikai sertéshúsra, ami eddig a behozatal szűk 14 százalékát tette ki. Most Kína azzal a veszéllyel néz szembe, hogy saját termelőkapacitásai és az exportált mennyiség egy része egyszerre esik ki az ellátási láncból. A helyzet legkézenfekvőbb megoldása Európából, illetve Kanadából behozni a hiányzó sertést. Utóbbi szintén nagy beszállítónak számít, az importált sertéshús csaknem 14 százalékát adta tavaly, és Kanadában nincs gond az afrikai sertéspestissel.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu