2021. március 4. csütörtök Kázmér

Hírek - Állat

A kezdeti tervek többszöröse valósult meg - Gazdaportré: Rádli József

A szarvasmarha- és bárányhízlalás a fő profilja a Rádli család gazdaságának, amely Veszprém megye egyik legszebb csücskében, a Balaton-felvidéken, Taliándörögdön működik. A Dörögdi Mező Kft. 1993-ban jött létre. Ezt megelőzően a családfő, Rádli József vezette, hízómarha- és bárányexporttal foglalkozó Marsell Kft. felszámolásból felvásárolta a monostorapáti Egervölgye Mgtsz üres állattartó telepeit. A kiváló helyismeretnek és kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően a gazdának már akkor konkrét, hosszú távú elképzelései voltak.
 
 
Természetközeli tájgazdálkodást folytató családi vállalkozást szerettem volna létrehozni a család minden tagjának részvételével. Az emberek itt mindig állattenyésztéssel foglalkoztak. A szarvasmarha- és a juhtartás volt a leginkább jellemző a környéken

– mondta a cégalapító. Ehhez egyebek közt adottak a helyi sajátosságok: a domborzati viszonyokból adódóan a környéken kiváló legelőterületek és erdők vannak, viszonylag gyenge minőségűek azonban a szántóterületek, amelyeknek kimondottam jól jön az állattenyésztésben keletkező szerves trágya. Így a legeltetés mellett takarmánnyal is el tudják látni az állományt. A feladat tehát adott volt: 

korszerű telephelyeken és kiváló legelőkön alapuló, húshasznú állattenyésztés megvalósítása korszerű fajtagenetikával és modern technológiával.

Huszonhét éve, a családi gazdaság alapításakor Rádli József bankot is váltott, így kerültek kapcsolatba az azóta már a Takarékbank Zrt.-be beolvadt Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezettel. 

Ma is igen büszke vagyok arra, hogy a Takaréknál hittek bennünk, és a közreműködésükkel sikerült megvalósítani az elképzeléseinket, sőt az akkori terveink többszörösét is

– hangoztatta Rádli József.

A Takarékkal fenntartott kiváló kapcsolatoknak, az előremutató elképzeléseknek köszönhetően be is indultak a beruházások, és létrejött az ország egyik legkorszerűbb, kiváló minőségű hízókat előállító állattartó telepe. Mára befejeződött az összes telephely felújítása, trágyatárolótereket alakítottak ki, a tavalyi év végén pedig megkezdte működését a családi gazdaság ékköve és legújabb beruházása, a takarmánykeverő is. Ez nemcsak a saját, hanem a környékbeli gazdák igényeit is ki tudja elégíteni. A projekthez az ország egyik legnagyobb takarmánykeverő és takarmányértékesítő vállalata adott szakmai segítséget, a Takarékbank Zrt. finanszírozása mellett.

Mindeközben az egyetemekről hazatért a család következő nemzedéke. Hozták a párjukat is, így már öt agrármérnök dolgozik a kft.-ben, új – egyebek közt informatikai – ismeretekkel, nyelvtudással (hat középfokú nyelvvizsgával), szakirányú másoddiplomával és tudományos fokozattal is gazdagítva azt.

A gazdaság jelenleg 250 törzstehénnel és 3500 anyajuhval dolgozik, ami hazai viszonylatban impozáns méret. Sőt nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét a vállalkozás. Mint Rádli József elmondta, dán szakértők, akik két éve őket is felkeresték, megállapították, hogy a Dörögdi Mező Kft. gazdasága az egyik legmagasabb színvonalú húsmarhatelep azok közül, amelyeket addig értékeltek.

A családi vállalkozás tagjai egyöntetűen állítják, hogy új fejezet kezdődik az életükben: közvetlenül akarják megcélozni a piacot, a tudatosan étkező fogyasztókat, olyan minőséget kínálva nekik, amelyet itt született, itt nevelkedett, itt takarmányozott és itt levágott állatok húsa garantál.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu