2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Állat

A szemünk előtt bontakozik ki egy újabb madárinfluenza-járvány

Alighogy túlvagyunk a három évvel ezelőtti sokkon, az Állategészségügyi Világszervezet nyilvántartása szerint ismét sokasodnak a magas patogenitású madárinfluenzás esetek Európában. Az agrarheute.com segítségével sorra vesszük az utóbbi év történéseit.
 
 

A 2016/2017. évi járvány lecsengése után eleinte csak alacsony patogenitású madárinfluenza-törzseket észleltek a kontinensünkön. Majd megjelent ismét a magas fertőzőképességű H5N8-as típus is, és tízezerszámra kellett leölni miatta a baromfikat. A legrémísztőbb fejlemények Lengyelországban vannak, de sajnos már hazánkban is több tízezer pulyka és kacsa esett a kór áldozatául, és ezzel Magyarország a második legérintettebb országgá vált Európában.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény a gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Kronológia

 • 2018. május 23:  Svédország déli részén  alacsony patogenitású madárinfluenzát észlelnek egy fácántenyészetben. A biztonság kedvéért mind a 8600 madarat leölik.
 • 2018. július 13.: Franciországban szintén egy kis fertőző képességű változat bukkan fel Párizstól északra egy kacsaállományban. A 10 ezer madarat karaténba zárják.
 • 2018. július 24.: Dániában szintén kacsák között jelenik meg a vírus, de már egy magas patogenitású törzse, a H5N6.
 • 2018. szeptember 3.: Németországban egy kisgazdaságban kell levágni 100 kacsát és 30 tyúkot a magas fertőző képességű madárinfluenza miatt.
 • 2018. szeptember 5.: Hollandiában vadkacsák között észlelik a magas patogenitású H5N6-os törzset.
 • 2019. május 8.: Hosszú csönd után hirtelen egyszerre 26 termelőüzemben regisztrálják az alacsony fertőző képességű madárinfluenzát Belgiumban. A tojótyúkok 60 százaléka elhullik a betegségben. A magas halálozási arány ellenére nem kötelező leölni az állományokat, lévén egy kevésbé fertőző vírusváltozatról van szó.
 • 2019. július 11.: Belgiumban is széles körben terjed az alacsony patogenitású vírus (H3N1), mostanra már 80 üzemben regisztrálták. A kormányzat eljutott arra a pontra, hogy kötelezővé teszi a még élő madarak leölését is az érintett telepeken.
 • 2019. december 12.: Suffolk területén 27 ezer brojlercsirkét kell levágni egy kevésbé fertőző H5-ös vírustörzs miatt.
 • 2020. január 1.: Szlovákia nyugati felében három háztáji gazdaságban észlelik a magas potegenitású H5N8-as vírustörzset. Összesen 51 madarat kell leölni. A vírust a vadmadarakban és egy állatkertben is kimutatják.
Megjegyzés: a Hajdúsági magyar esetet nem tüntette fel a szerző
 • 2020. január 3. Beüt a mennykő: Európa legnagyobb  baromfitermelőjénél, Lengyelországban százezerszámra kell elpusztítani a madarakat a veszélyes H5N8 miatt. Február 3-ig 12 különböző farmon jelenik meg a kór, melynek következtében több tízezer pulyka, tojó- és gyönytyúk hullik ki a termelésből. Összesen 190 ezer madár pusztul el vagy a betegség, vagy a hatósági intézkedés következtében. Pillanatnyilag is zajlanak az ellenőrzések. A vírus leginkább Nagy-Lengyelország közigazgatási egységet érinti, itt a legjentősebb az állattartás az országban. (A sertéspestis is ide koncentrálódik.)
 • 2020. január 13.: Eléri Magyarországot is magas patogenitású vírus. Először Komárom-Esztergom megyéből, Ács térségéből jelentik, ahol 53.500 pulykát kell elpusztítani. Életbe lép minden baromfifajra a kötelező istállóban tartási kötelezettség. Már késő: két nappal később Hajdú-Biharban, közvetlenül a  román határ mellett 10.500 kacsát kell leölni a kór miatt. Ezzel hazánk a második legsúlyosabban érintett országgá válik Európában.
 • 2020. január 14.: Románia is bejelenti, hogy megtalálta a vírust 40 kilométerre a magyar határtól, jóval északabbra, mint ahol a magyarországi kitörést észlelték. 22.500 tojótyúkot vágnak le a H5N8 következtében. A román-magyar határ forró ponttá válik.
 • 2020. január 20.: Németországban 69 háztáji tyúk leli halálát a H5N8 diagnosztizálását követően Brandenburg tartományban.
 • 2020. január 20.: Csehország keleti felében egy háztájiban jelenik meg a magas patogenitású vírustörzs, 15 madarat kell levágni.
 • 2020. január 31.: Dániában ismét észlelik a vírust, de már a H5N8-at: 48 ezer tojótyúk leli halálát.
 • 2020. február 11.: Németországban ismét egy háztájiban kell 70 madarat leölni a vírus észlelését követően. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu