A tomboló pestis betesz a belga sertéshúsnak

MTI
Hetvenre emelkedett az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók száma Belgiumban. Számos ország máris kitiltotta piacairól a belga sertéshúst.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember közepén 63 ezer hektárra kiterjedő fakitermelési és erdőjárási tilalmat vezettek be Belgium afrikai sertéspestissel érintett vallon régiójában. Begyűtöttek  126 vaddisznót is, amelyek közül 99-et az említett biztonsági körzetben találtak. A hatósági vizsgálatok a 99 egyedből hetvennél azonosították a fertőzést.

Az afrikai sertéspestis is központi téma lesz az év egyik legnagyobb agráreseményének számító, kétnapos Agrárszektor Konferencián november 28-29-én Siófokon. Szó lesz a védekezéssel kapcsolatos hatósági intézkedésekről és elvárásokról, a változó piaci helyzetről és értékesítési lehetőségekről. Emellett napirendre kerülnek a meghatározó állattenyésztési ágazatok - sertés, baromfi, szarvasmarha - jövő évi támogatásai, fejlesztési lehetőségei, szabályozási változásai. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Belgium szeptember közepén zárt területet is kijelölt a Franciaországgal és Luxemburggal határos dél-keleti fertőzött régióban. Az intézkedés célja, hogy a vaddisznók ne vándoroljanak át más területekre, vagy a szomszédos országokba. A korlátozás a tervek szerint október közepéig marad érvényben.

A döntésre azért került sor, mert szeptember első felében kilenc afrikai sertéspestises vaddisznót találtak Belgium dél-keleti régiójában. Az esetek miatt Dél-Korea, Kína, Fehéroroszország, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tajvan, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Japán és Szingapúr embargót vezetett be a sertéshúsra, Ukrajna és Szerbia pedig a sertéshús mellett más hústermékekre is.

A járvány megelőzése és az ország húsexportjának védelme érdekében egészségi állapotoktúl függetlenül minden disznót levágnának a mintegy 630 négyzetkilométeres területen, ahol a betegséget hordozó vaddisznókat találták. Ez mintegy négyezer állat leölését jelentené. A vallon parlament szeptember végén 9 millió eurót (mintegy 2,9 milliárd forint) különített el a fertőzés felszámolásának költségeire és a gazdák kártalanítására.

Belgiumban mintegy 6 millió sertés tartanak, és ezzel az ország az uniós tagállamok között a nyolcadik helyen áll. A legtöbb sertést, a teljes belga állomány 93 százalékát Flandriában, az ország északi ttartományában tartják, és a vágóhidakon több mint egymillió tonna sertéshúst dolgoznak fel évente.

A hús mintegy kétharmadát szállítják külföldre. Az embargót bevezető országok közül Kína és Dél-Korea eddig a belga sertéshúsexport mintegy 45 százalékát vásárolta fel. A belga sertéshús az unió piacon 5 százalék körüli részesedéssel bír. A teljes belga sertéshúsexport értéke tavaly elérte az 1,27 milliárd eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55