Ágazatokra bontott válsághelyzeti elemzést adott ki az Agrárkamara

Ágazatokra bontott válsághelyzeti elemzést adott ki az Agrárkamara

agrarszektor.hu
Ahogy közeledik az értékesítési kampány, úgy válik egyre aggasztóbbá a kereskedelem korlátozása előbb a bárányeladásban, aztán a durumbúza és a többi termék piacán. Más áruféleségeket, mint a baromfi, sertés és tej folyamatosan kellene a határokon túl értékesíteni. Az Agrárkamara ágazatonként elemezte, hol mekkora a baj, és mit lehet tenni a veszteségek mérséklésre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részletes, több ágazatra kiterjedő elemzést adott ki a koronavírus okozta gazdasági helyzetről, és ennek kezelésére is javaslatokat tett. Mint írják, vannak szektorok, amelyeknél a csúcsidőszak éppen a vizsgált időintervallumra, azaz a vírus várható lefolyásának időszakára esik. Legjellemzőbb termékkörök:

  • a bárányhús piaca
  • a kertészeti termékek
  • a növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés termékei
  • a nyerstej piaca

E területeknél szinte biztosan szükség lesz a jövedelemkiesés miatt támogatásokra, mind visszatérítendő, mind vissza nem térítendő formában, valamint direkt állami intervencióra. Más ágazatokban a koronavírus turbulenciát okoz az értékesítésben, azonban idővel a szektor mozgása és folyamatai kiegyenlítik a negatív hatásokat. Az így érintett szektorok esetében a legfontosabb intézkedések javaslatuk szerint azalábbiak:

  • kamatmentes hitelprogramindítása;
  • adó-, járulékfizetési moratórium;
  • folyamatban lévő támogatások előrehozott kifizetése;
  • a folyamatos ellátás biztosítása a védőeszközökből, akár központi készletből;
  • engedélyek, igazolványok érvényességi idejének meghosszabbítása, e tekintetben hatósági korlátozások enyhítése;
  • kapacitástöbbletek gyors, koordinált felmérése és a hasznosításuk megkezdése;
  • a piaci igényektől átmenetileg eltérő termékstruktúra kialakításának támogatása.

Az állattenyésztést érő hatások

Mivel több jelentős (keveréktakarmány-gyártásban felhasznált) alapanyag Kínából érkezik (pl. aminosavak, vitaminok), a korábbi korlátozó intézkedések miatt ezek már jelenleg is magasabb áron érkeznek (alapanyagonként változó, de általában 50-80 százalékos áremelkedést jelent). Középtávon számolni kell bizonyos termékek fizikai hiányával, mely a termelési paraméterek romlását, a kibocsátás csökkenését eredményezheti minden termékpályán. A NAIK AKI információi alapján a hazai keveréktakarmány-gyártók egyrésze már egész évre leszerződött, és beszámolóik szerint a szállítások eddig rendben zajlottak. Olaszországból még a március 9-ei héten is indult szójaszállítmány Magyarországra. A helyzet azonban egyik pillanatról a másikra változhat itt is.


A másik jellemző probléma a piacok átmeneti megszűnése,elérhetetlensége. A legsúlyosabb helyzet egyértelműen a bárány kapcsán állt elő, ahol éppen a csúcsidőszak előtt állunk; a kisebb súlyú állatokra vonatkozóan az export csúcsa a húsvéti időszakra esik (a teljes export 30-40 százaléka).A szállítás akadozik, a fuvarozók attól tartanak,hogy nem tudnak visszafelé belépni az országba, illetve hogy karanténba kerülhetnek. 2019 első három negyedévében az élő juhok exportja 39,5 millió eurós aktívumot ért el. Várhatóan a tavalyi eredmények nem lesznek megközelíthetőek, és az ezen állatokkal foglalkozó gazdaságok rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek. További változást okoz a megszokott üzletmenethez képest, hogy amennyiben az így értékesített állatok nem kerülnek elszállításra, később esetleg Európán kívüli piacokra lehet értékesíteni a nagyobb súlyú állatokat.

Szintén súlyos helyzet állhat elő a szarvasmarha, valamint a sertés esetében. Bár itt kisebb mértékben megoldás lehet az állatok további hizlalása, tenyésztésben tartása, ám az egyrészt jelentős többletköltséggel jár (tartási költség, technológiaváltás),másrészt alacsonyabb felvásárlási árakat eredményez(het). A hazai vágóállat-termelés mintegy kétharmadát kitevő baromfiágazat - jelentős exportorinetáltsága miatt - szintén komoly értékesítési problémákkal nézhet szembe; az ok hasonló, mint az előbb vázolt pontban, a volumen azonban vélhetőleg lényegesen nagyobb. Az ágazatra jellemző magasabb munkaerőigény egyben magasabb kockázatot is jelent, amennyiben egy-egy vágóponton vagy telepen belül valaki megfertőződik a kollégák közül. Így ezen a területen kiemelten fontos a megfelelő védőfelszerelés biztosítása. Ezzel együtt amennyiben mégis karantént kell kialakítani, az történhet a telepen belül, hiszen így biztosított lehet az állatok ellátása. Ekkor a munkavállalók ellátásával kapcsolatos költségek merülhetnek fel.

Az enyhe tél miatt az átlagosnál nagyobb mértékű a tejtermelés, ami a kereskedelem, a logisztika és a feldolgozás problémái miatt gyorsan fölösleget jelenthet, amit szintén kezelni kell. A termelők szempontjából nagyon fontos, hogy az állatállományt megvédjék, minden megtermelt liter tej feldolgozásra kerüljön, és ne keletkezzenek nehezen pótolható veszteségeik. Jelenleg nagy mennyiségű étkezési hal van a hazai piacon( elsősorban ponty),amit jelentős részben külföldi exportra és emellett hazai értékesítésre szánnak a termelők. Az árak már jelenleg is nyomottak, amit tovább ronthat a külföldi piacok bezáródása. A legfontosabb intézkedés ezen a területen is először az áruszállítás biztonságának, folytonosságának fenntartása, az állandó tájékoztatás, valamint a későbbiekben az esetleges kártalanítás.

Ezzel együtt arra is fel kell készülni, hogy mihamarabb újra tudjuk indítani az exportunkat. Kínában jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak (+22 százalékkal tavalyhoz képest, de a sertéshús ára 135 százalékkal emelkedett februárban a tavalyi szinthez képest), ennek csökkentéséhez jelentős importra lesz szüksége, ami egyben lehetőséget is jelent számunkra - írja a kamara.

Az agrárszektor.hu legutóbbi saját cikkei a témában:

Koronavírus: beindult a cukorfelvásárlási láz, de milyen hatással lesz ez a piacra?

Nem zárnak be a fővárosi piacok, de szigorú intézkedéseket hoztak a koronavírus miatt

Koronavírus: így élik meg a gazdák a járványhelyzetet Magyarországon

Bekövetkezett: a koronavírus befagyasztotta a határokat - Mi lesz az áruforgalommal?

Magyar agrártermékek, amelyek piacát megrengetheti a koronavírus

Hatalmas ütést mérhet a magyar agráriumra a koronavírus: újra jön a hiánygazdaság?

Aggódnak a növényvédősök: se az idő, se a hatóanyag nem lesz elég

Nem várt hatása lehet a koronavírusnak: teljesen megváltozhatnak a fogyasztói szokások

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03