Aggasztó jelentés: rohamosan csökken a magyarországi madárállomány

Aggasztó jelentés: rohamosan csökken a magyarországi madárállomány

MTI
Az erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is megfigyelhető a fészkelőállomány-csökkenés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elemzése szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Miközben folytatódott az agrárélőhelyeken 2005 óta zajló fészkelőállomány-csökkenés, ennek jelei mutatkoznak a korábban növekedést mutató erdei élőhelyeken fészkelő madárfajoknál is Magyarországon, közölte az MME szerdán az MTI-vel. A több mint két évtizedes adatsorok átfogó elemzése alapján megállapítható, hogy az állománycsökkenés a hosszú távú, azaz a Szaharától délre tartó vonulók mellett már a rövid távú, vagyis az európai Mediterráneumba tartó vonulóinkat is érinti.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetről, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Az információk az MME által Közép-Kelet-Európában 2019-ben elsőként elindított Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) vizsgálatból származnak, ami a biológiai sokféleség-vizsgálatok tekintetében a világ frontvonalába tartozik. Az MMM hazánk főbb élőhelytípusaiban számlálja standard módszerekkel 114 madárfaj állományát a fészkelési, 2000 óta pedig a téli időszakban is.

Az 1999 és 2019 között eltelt 21 év adatainak részletes elemzéséből kiderül, hogy az európai unióban jelentős csökkenést mutató mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (FBI - Farmland Bird Index) értékek Magyarország 2004-es EU-csatlakozásig stabilak voltak, majd az ezt követő második évben csökkenni kezdtek. Ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy a hazai erdei élőhelyek 2017-ig tapasztalható stabil és növekvő értékei (WBI - Woodland Bird Index) 2018-2019-ben megfordultak, és azóta ezeken a területeken is csökkenés következett be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?