Aggasztó: robbanásszerűen terjed a vadállatok között a koronavírus

Aggasztó: robbanásszerűen terjed a vadállatok között a koronavírus

agrarszektor.hu
Újabb aggasztó felfedezést tettek a szakemberek: robbanásszerűen terjed a Covid-19 a fehérfarkú szarvasokban, a tudósok bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a járvány egyre szélesebb körben elterjedt ebben a szarvasállományban az Amerikai Egyesült Államokban. Úgy vélik, hogy komoly következményekkel járhatnak a koronavírus-járvány hosszú távú lefolyására nézve. A Covid-19 betegséget okozó koronavírus első megjelenése óta egyébként számos jel utalt arra, hogy a fehérfarkú szarvasok különösen fogékonyak lehetnek a vírusra, és hogy ezek közül az állatok közül sokan elkapták azt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A számítógépes modellek már tavaly szeptemberben azt sugallták, hogy a SARS-CoV-2 könnyen kötődhet a szarvasok sejtjeihez, és aránylag egyszerűen be is juthat azokba. Az északkeleti és középnyugati fehérfarkú szarvasok körében a közelmúltban végzett felmérés szerint 40 százalékuk rendelkezett koronavírus elleni antitesttel - írja a Világgazdaság A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a Pennsylvaniai Állami Egyetem állatorvosai aktív fertőzést találtak a 2020-ban Iowa államban vizsgált szarvasok több mint 30 százalékánál. A tanulmány szerint a fehérfarkú szarvasok a SARS-CoV-2 úgynevezett rezervoárjává válhatnak, ami azt jelenti, hogy az állatok korlátlan ideig hordozhatják a vírust, és időszakosan visszafertőzhetik vele az embereket.

Suresh Kuchipudi, a Penn State állatorvosi virológusa, a tanulmányt készítő csoport társvezetője azt nyilatkozta, hogy ha ezek a hipotézisek beigazolódnak, az lényegében szerte foszlatna minden reményt arra, hogy a vírust felszámolják az Egyesült Államokban - és így a világon is. Ha a vírusnak lehetősége nyílik rá, hogy az emberen kívül egy másik gazdatestet találjon, az egy olyan biztonságos menedéket hoz létre, ahol akkor is tovább keringhet, ha a teljes emberi populáció immunissá válik - emiatt pedig egyre bonyolultabbá válik a vírus kezelése vagy akár kiirtása is. A tanulmányban Kuchipudi és kollégái közel 300 fehérfarkú szarvas, köztük több mint 100 vadszarvas nyirokcsomójában keresték a vírus jelenlétét. Tavaly áprilistól decemberig az általuk vizsgált szarvasok csaknem 30 százaléka produkált pozitív mintát, majd az iowai téli hullám során, 2020. november 23. és 2021. január 10. között az általuk vizsgált szarvasok nagyjából 80 százaléka fertőzött volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kapur úgy véli, hogy a hullám csúcspontján a vírus elterjedtsége a szarvaspopulációban nagyjából 50-100-szorosa volt annak, amit az iowai lakosság körében mértek. A vizsgált időszakban a csapat közel 100 vírusmintának a génjeit is szekvenálta, ami alapján megállapították, hogy a szarvasokban keringő vírusvariánsok megegyeznek az emberekben talált változatokkal. Linda Saif, az Ohio Állami Egyetem állatorvosi virológusa úgy véli, hogy az emberek valószínűleg országszerte megfertőzték a fehérfarkú szarvasokat. Ez a szarvasfajta Észak-Amerikában, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi szélén őshonos. Csak az Amerikai Egyesült Államokban becslések szerint 30 millió állat él. Ohioban is kimutattuk a vírust a szarvasokban. És vannak olyan antitest-vizsgálatok, amelyek szerint a Covid-fertőzés előfordulási gyakorisága a szarvasok körében elég magas közép-nyugaton és keleten is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Aggasztóak az új adatok

Egyelőre úgy tűnik, hogy a vírus nem betegíti meg az állatokat, ennek ellenére van mitől tartani.  A legfontosabb kérdések azok, hogy a vírus átterjedhet-e a szarvasokról az emberekre. és az is, hogy mennyire tuják átadni azt a legelő állatállománynak. Ezekre a kérdésekre még nem tudják a választ, de ha bármelyik igen, az aggódalomra ad okot. A virológus azt sem tartja kizártnak, hogy a vírus mutálódhat a szarvasállományban, ami újabb és újabb vírusvariánsok megjelenését okozhatja. Ha meg akarnak előzni egy hirtelen felbukkanó új variáns miatti pánikot -, akkor folytatni kell a járvány terjedésének vizsgálatát a vadon élő állatokban, különösképpen azokban, amelyek rezervoárként működhetnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55