Aggasztó a helyzet Pest megyében: újabb sertéspestises vaddisznókat találtak

agrarszektor.hu
A korábban fertőzötté vált Pest megyei zárt vadaskert közvetlen közelében igazolta az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Nébih laboratóriuma 2019. december 4-én. A vírust két elhullott vaddisznóból mutatta ki a hatóság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pest megyében korábban kizárólag egy zárt vadaskertben találtak fertőzött állatokat a szakemberek, ahova feltételezhetően emberi közvetítéssel jutott el a vírus - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A betegség megjelenésekor az országos főállatorvos, a vadaskert vaddisznó-állományának felszámolása mellett, a környező, fertőzöttnek nyilvánított területen is elrendelte az állatok fokozott kilövését és a hullák aktív keresését.

2019. december 4-én a Nébih diagnosztikai laboratóriuma két, a vadaskert közelében, elhullottan talált vaddisznó mintájából is kimutatta az ASP-t. A vírus zárt vadaskerten kívüli, szabad területen való megjelenése miatt az országos főállatorvos - a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport javaslata alapján - a fertőzött és a magas kockázatú terület bővítése mellett döntött. Az intézkedés Fejér megye 11, míg Komárom-Esztergom megye 10 vadgazdálkodási egységének teljes területét érinti.

Forrás: Getty Images

Fontos, hogy az "erdő lezárására" nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak. Néhány alapvető szabályt azonban a kirándulóknak is be kell tartaniuk a járvány terjedésének megelőzése érdekében. A legfontosabbak, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően. Továbbá, ha valaki elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót lát, ne érjen hozzá és azonnal értesítse a Nébih-et ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03