2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Állat

Ajaj: megjelent a madárinfluenza Európa legnagyobb baromfitartójánál

Örülhetünk, hogy egyelőre nem minket, hanem egyik legnagyobb beszállítónkat érinti a kór, ami esélyt adhat a hazai termelők kibontakozásának - feltéve, hogy meg tudják védeni a telepeiket a pusztító vírussal szemben. 2017-ben földre vitte a magyar víziszárnyas ágazatot a madárinfluenza, de a csirkéseket is megtépázta. Reméljük, most felkészültebben reagál az ágazat.
 
 

Lengyelország keleti felében három pulykatartó gazdaságban is kimutatták a magas patogenitású H5N8-as madárinfluenza-törzset. A hírt a helyi állategészségügyi hatóságra hivatkozva az Agra Europe tette közzé kedden.

Lengyel hírforrások szerint eddig 40 ezer pulykát öltek le annak érdekében, hogy a vírus továbbterjedését megfékezzék. A lengyel baromfitartók szövetségének (KRD) elnöke, Andrzej Danielak szerint az érintett üzemek 3 kilométeres körzetében további 350 ezer madár van veszélyben.

2017 óta ez az első eset, hogy Lengyelországban madárinfluenzát detektáltak. Lengyelország az Európai Unió legnagyobb baromfitartója, minden ötödik kilogramm madarat itt állítják elő. Hogy ezt a mennyiséget el tudjuk helyezni: 2017-ben egész Európa annyi baromfihúst (karkaszkilogramm) állított elő, mint Kína, nagyjából 16 millió tonnát. Ebből több mint 3 millió tonnát csak a lengyeleknek köszönhetett. Ehhez képest a nagy baromfitermelő múlttal rendelkező franciák csak 1,8 millió tonnát mondhattak magukénak, őket szorosan az angolok és németek követték. Magyarország 0,6 millió tonna baromfit állított elő, noha nemzetközi szinten ez a legsikeresebb állattenyésztési ágazatunk. A legyelek 2017-ben csaknem 300 ezer tonna baromfihúst exportáltak (mi 35 ezret), a legsikeresebb pedig éppen a pulykaágazatuk volt.

Az, hogy most 350 ezer pulykát veszélyeztet közvetlenül a kór, azt jelenti, hogy jó eséllyel Magyarországra is kevesebb lengyel pulyka juthat el 2020-ban. Eközben a mi telepeinken is fokozott óvatosságra int a Nébih. Az aggodalom jogos, hiszen Bulgáriában és Olaszországban is ott van már a madárinfluenza.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu