Ajaj: megjelent a madárinfluenza Európa legnagyobb baromfitartójánál

Ajaj: megjelent a madárinfluenza Európa legnagyobb baromfitartójánál

agrarszektor.hu
Örülhetünk, hogy egyelőre nem minket, hanem egyik legnagyobb beszállítónkat érinti a kór, ami esélyt adhat a hazai termelők kibontakozásának - feltéve, hogy meg tudják védeni a telepeiket a pusztító vírussal szemben. 2017-ben földre vitte a magyar víziszárnyas ágazatot a madárinfluenza, de a csirkéseket is megtépázta. Reméljük, most felkészültebben reagál az ágazat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lengyelország keleti felében három pulykatartó gazdaságban is kimutatták a magas patogenitású H5N8-as madárinfluenza-törzset. A hírt a helyi állategészségügyi hatóságra hivatkozva az Agra Europe tette közzé kedden.

Lengyel hírforrások szerint eddig 40 ezer pulykát öltek le annak érdekében, hogy a vírus továbbterjedését megfékezzék. A lengyel baromfitartók szövetségének (KRD) elnöke, Andrzej Danielak szerint az érintett üzemek 3 kilométeres körzetében további 350 ezer madár van veszélyben.

2017 óta ez az első eset, hogy Lengyelországban madárinfluenzát detektáltak. Lengyelország az Európai Unió legnagyobb baromfitartója, minden ötödik kilogramm madarat itt állítják elő. Hogy ezt a mennyiséget el tudjuk helyezni: 2017-ben egész Európa annyi baromfihúst (karkaszkilogramm) állított elő, mint Kína, nagyjából 16 millió tonnát. Ebből több mint 3 millió tonnát csak a lengyeleknekköszönhetett. Ehhez képest a nagy baromfitermelő múlttal rendelkező franciák csak 1,8 millió tonnát mondhattak magukénak, őket szorosan az angolok és németek követték. Magyarország 0,6 millió tonna baromfit állított elő, noha nemzetközi szinten ez a legsikeresebb állattenyésztési ágazatunk. A legyelek 2017-ben csaknem 300 ezer tonna baromfihúst exportáltak (mi 35 ezret), a legsikeresebb pedig éppen a pulykaágazatuk volt.

Az, hogy most 350 ezer pulykát veszélyeztet közvetlenül a kór, azt jelenti, hogy jó eséllyel Magyarországra is kevesebb lengyel pulyka juthat el 2020-ban. Eközben a mi telepeinken is fokozott óvatosságra int a Nébih. Az aggodalom jogos, hiszen Bulgáriában és Olaszországban is ott van már a madárinfluenza.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03