2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Állat

Állatjóléti támogatás: április első hetében érkezik a csökkentett összeg

Túl sok disznó került elő az áfa-csökkentés óta. Az állatjóléti támogatási keret folyamatos emelése tavaly elérte az EU által engedélyezett felső határt. 2018 végén pedig a teljes jogcímet újra engedélyeztetni kell.
 
 

A sertéstartók az előírásokon túlmutató kötelezettség-vállalásokért állatjóléti támogatást vehetnek igénybe. A hízók után ezt az Európai Bizottság évi 7,64 milliárd forint kerettel engedélyezte Magyarország számára, amely nemzeti hatáskörben 20 százalékkal meghaladható. A 2014. évi áfa-csökkentés gazdaságfehérítő hatására sertéslétszám-növekedés következett be, így a támogatási igény folyamatosan nőtt. Míg 2014-ben 3,9 millió darab, addig 2015-ben már 4,18 millió darab, 2016-ban pedig már 4,2 millió darab sertés után igényeltek támogatást a termelők. A támogatásban a hazai sertéstartóktól vágóhídra kerülő vagy élve külföldre kiszállított vágósertések, továbbá a tenyésztésre tovább értékesített kocasüldők részesülnek.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A támogatási keret ennek megfelelően a 2014. évi 7,2 milliárdról 9,1 milliárd forintra emelkedett, míg végül a 2016. és 2017. éves keret a maximálisan nyújtható 9,144 milliárd forintra nőtt. 2017 első három negyedévében még minden jogosnak minősülő kérelem 100 százalékban kifizetésre került, de a IV. negyedévi kérelmek teljes kifizetésére a maradék keret nem nyújt lehetőséget. Ilyenkor a jogos kérelmek kifizetésének arányos visszaosztására kerül sor.

A 2017. év  IV. negyedév után a támogatás az egy-egy kérelemben jogosan igényelt támogatási összeg 52-54 százalékáig lesz teljesíthető. A támogatást a Magyar Államkincstár várhatóan április első hetében fizeti ki.

A sertéságazatban igénybe vehető állatjóléti támogatást 2018. december 31-ig ig hagyta jóvá az Európai Bizottság, a támogatási program további működtetése újabb notifikációt tesz szükségessé.

(Forrás: FM)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu