Állatvásáron csapott le a hatóság: 104-ből 100 sertés csúnyán megbukott az ellenőrzésen

agrarszektor.hu
Egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést múlt hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt, amely már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat. Emellett azonban egyéb hiányosságok is előfordultak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Öt állattartó összesen 104 eladásra kínált sertésének szállítási és állategészségügyi dokumentumait ellenőrizték a Nébih szakemberei az egyik Tolna megyében megrendezett állatvásáron 2019 novemberében - írja a Nébih. Az ellenőrök megállapították, hogy a 104-ből 100 sertés, a jogszabályban előírtak ellenére jelöletlen volt, ennek hiányában az állatok eredete sem igazolható. Az érintettek az állatok szállítása kapcsán sem érvényes Sertés Szállítólevelet, sem Állategészségügyi Bizonyítványt, sem Állattartói Nyilatkozatot nem tudtak bemutatni, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni. A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A hatóság az alábbi videót készített az ellenőrzésről: 

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében - a biológiai védekezésen kívül - elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is! A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és folyamatosan frissülő információk találhatók a Nébih honlapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43