2021. október 25. hétfő Blanka, Bianka

Hírek - Állat

Amerikai farmer: Nyolcadik csapás, sáskajárás is lehet 2021-ben?

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részét sújtó szárazságra már egy tavaszi blogbejegyzésben felhívtuk a figyelmet, de egy újabb kockázati tényezőt is fontos kiemelni, ami szintén kapcsolódik a száraz időjáráshoz. Ez a tényező nem más, mint már a Bibliában is említett sáskajárás lehetősége.
 
 

Ha valaki nem tekinti reális veszélynek a sáskákat, érdemes közelebb, Európában is felfigyelni azokra hagyományokra, amelyek például az alpesi Lungau lakóit, és a virágfesztiválra odalátogatókat is emlékezteti minden év nyarán, arra a pár száz éve történt eseményre, amikor a sáskák arattak és csak az alpesi virágok élték túl a pusztítást.

Ugyanilyen figyelmeztető jelzés, hogy 2020-ban Kelet-Afrikában az utóbbi 70 év legnagyobb sáskainváziója pusztított, amikor is egy négyzetkilométernyi területen akár 80 millióra is szaporodott, majd pár hét alatt triplázódott a sáskák száma. A példaként említett 80 millió rovar együttesen akár 35 ezer ember napi élelmiszeradagját képes volt elpusztítani egyetlen nap alatt. 

Mindezek azt mutatják, hogy érdemes oda figyelni, hogy mi történik 2021 június végén az Egyesült Államokban, mennyire sikeres a nagy legelő területeik sáska inváziójának elkerülését célzó előzetes rovarölőszer kijuttatás a kockázatos területeken. A megelőző permetezés az 1980-as évek óta az egyik legnagyobb lehet, de erre valószínű megvan minden indok, a környezetvédők és biogazdálkodók jogos félelmei ellenére is. A várható inváziót jelzi előre, hogy a 2020-as USDA APHIS felmérésben már 55 ezer km2-nyi területen számoltak olyan kifejlett sáska egyed sűrűséget, ami alapján a gyors szaporulatukkal együtt a 2021-es rajzásukkor már esélyes akár egy nagyobb invázió is.

Egy friss újságcikkben leírtak alapján, a megelőzést irányító szakértők szerint egy komolyabb rajzás akár a takarmány 20%-át is elpusztíthatja a legelőkön és a számtóföldeken, és ezzel közel 1 milliárd dollárt kárt okozhat közvetlenül a termelőknek, állattartóknak, a magasabb élelmiszer árakról nem is beszélve.

Utoljára 1986-88-ban volt a szakértők szerint hasonló mértékű invázió/veszély, amikor közel 8 millió hektárnyi területet kellett majdnem 5 millió liter malation vegyszerrel kezelni.

Összességében érdemes figyelni, hogy mennyire lesz hatékony a védekezés, mert pár héten belül kiderül, mennyi sáska kel ki, és sikerül-e megelőzni azt a pontot, amikor napi szinten akár több takarmányt fogyaszthatnak a kártevők, mint az összes szarvasmarha az Egyesült Államokban. Hazánkban is nagy kihívásokkal jár a 2021-es időjárás, különösen a nemrég több helyen pusztító jégverés okán, de nem szabad megfeledkezni közben a megfelelő növényvédelemről sem. Minden megelőzés, kockázat csökkentés költséggel jár, de egyéni igények szerint érdemes ehhez finanszírozási ajánlatot kérni a Takarékbank Agrárcentrumokban is. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó