2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Állat

Anyajuh-támogatás: Ne várjon március 20-ig!

Több jogcímen is igényelhetnek támogatást a juhtartók. Érdemes a dotációkkal élni, hiszen a juhászkodás nem túl jövedelmező tevékenység. A határidő lekésése a támogatás csökkentésével jár.
 
 

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az előző évekhez hasonlóan idén is lehetőségük van a juhtenyésztőknek február 1. és március 20. között az anyajuhtartás-támogatás igénylésére, amelyet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül a Magyar Államkincstár e-kérelem kitöltőfelületén adhatnak be. Késedelmes (2019. március 20-autáni) benyújtás esetén a támogatás összege munkanaponként 1%-kal csökken. 25 naptári napon túli késedelmes benyújtás esetén a kérelem visszautasításra kerül. A támogatás nemzeti és uniós forrásból származik: átmeneti nemzeti anyajuhtartás támogatása, valamint kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuhtartás kiegészítő támogatása. Előbbi feltételeit az 5/2015. (II. 19.) FM rendelet tartalmazza, utóbbit a 9/2015. (III.13.) FM rendelet.


A minimálisan támogatható állatlétszám nemzetinél 10 egyed, uniósnál 1 egyed. A jelenlegi szabályozás szerint a támogatási kérelem benyújtásához a feltételek teljesítéséről (anyajuhlétszám, szakszerű apaállat-használat és az ENAR-szabályok betartása) a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség állít ki igazolást, amely megfelel mindkét támogatás igényléséhez.

Hazánk juhállománya 2018. június 1-jén 1,2 millió egyedet számlált, amiből. az anyajuhok száma csaknem 800 ezer volt. A termelők  anyajuhtartásért mintegy 8 ezer Ft/egyed támogatásban részesültek. Kedvezőtlen adottságú területen további 4 ezer forinttal lehetett kiegészíteni az alaptámogatást. A merinótenyészetekben a tenyészanyák 18 ezer forintos támogatást kaphattak őshonos állat tartása címén. Hektáralapú támogatások is kapcsolhatóak a juhtartáshoz, ilyen az agrár-környezetgazdálkodási vagy az öko program, előbbi mintegy 53 ezer Ft/ha, utóbbi az átállás és a fenntartás időszakában is 47 ezer Ft/ha dotációt jelent.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu