Apokalipszis közeleg: őrült tempóban pusztulnak a poszméhek

Apokalipszis közeleg: őrült tempóban pusztulnak a poszméhek

agrarszektor.hu
Drasztikus csökkenésben van a poszméhek száma Európában és Észak-Amerikában az egyre forróbb és egyre gyakoribb hőmérsékleti szélsőségek miatt, állítják a tudósok. A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a poszméhek túlélésési esélyei 30%-kal csökkentek egy emberi generáció alatt. A kutatók szerint a poszméhek száma olyan mértékben csökken, hogy az már a tömeges kihalással egyenértékű.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Peter Soroye, az Ottawai Egyetem PhD hallgatója, egyben a kutatás vezetője elmondta, hogy a populációk azokról a területekről tűnnek el, amelyek melegebbé váltak. Ha ez a tendencia változatlan marad, akkor néhány évtizeden belül több poszméhfaj is eltűnhet a Föld színéről, írta meg a Guardian.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A kutatócsoport hosszasan, 115 éven keresztül és 66 európai és észak-amerikai poszméhfaj vonatkozásában gyűjtött adatokat használva kifejlesztett egy modellt, amivel "klíma káosz" szituációkat szimulálhattak. Ezen keresztül a csoport megfigyelhette, hogy hogyan alakultak a poszméh populációk az évek során és azt is láthatta, hogy hol tartanak most a rovarok ahhoz képest, ahol korábban voltak.

Dr. Tim Newbold, az University College London Biodiverzitási és Környezeti Kutatási Központjának munkatársa elmondta, hogy őket is meglepte, hogy a klímaváltozás már most milyen komoly hatással volt a poszméhekre. A kutató szerint a mostaninál jóval nagyobb mértékű pusztulás várható majd, ha tovább pörög a klímaváltozás. Ami azt jelenti, hogy komoly erőfeszítéseket kell tennie az emberiségnek, ha csökkenteni akarja a klímaváltozást, és meg akarja óvni a poszméhfajok változatosságát, ugyanis ezek a rovarok kulcsszerepet játszanak a paradicsomok, a tök és különféle bogyók beporzásában.

A tudósok azt állítják, hogy az eljárásaikkal képesek lehetnek a kipusztulás kockázatának előrejelzésére, és beazonosítani azokat a területeket, ahol a megőrzése érdekében közvetlen beavatkozásra lesz szükség. Jeremy Kerr professzor, az Ottawai Egyetem oktatója, és a tanulmány egyik szerzője beszélt arról is, hogy a kutatásuknak köszönhetően azért a remény is felcsillant, mert vannak olyan módszerek, amivel kihúzhatják a klímaváltozás fullánkját, például azoknak a természetes élőhelyeknek (fák, bokrok, lejtők) a megóvásával, amelyek menedéket nyújthatnak a poszméheknek a hőség ellen. Jeremy Kerr rámutatott hogy végül mindenképp tennünk kell klímaváltozás ellen, és hogy minden cselekedetünk, ami csökkenti az üveghatású gázok kibocsátását, segíteni fog hosszú távon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?