2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Hírek - Állat

Apokalipszis közeleg: őrült tempóban pusztulnak a poszméhek

Drasztikus csökkenésben van a poszméhek száma Európában és Észak-Amerikában az egyre forróbb és egyre gyakoribb hőmérsékleti szélsőségek miatt, állítják a tudósok. A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a poszméhek túlélésési esélyei 30%-kal csökkentek egy emberi generáció alatt. A kutatók szerint a poszméhek száma olyan mértékben csökken, hogy az már a tömeges kihalással egyenértékű.
 
 

Peter Soroye, az Ottawai Egyetem PhD hallgatója, egyben a kutatás vezetője elmondta, hogy a populációk azokról a területekről tűnnek el, amelyek melegebbé váltak. Ha ez a tendencia változatlan marad, akkor néhány évtizeden belül több poszméhfaj is eltűnhet a Föld színéről, írta meg a Guardian.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A kutatócsoport hosszasan, 115 éven keresztül és 66 európai és észak-amerikai poszméhfaj vonatkozásában gyűjtött adatokat használva kifejlesztett egy modellt, amivel „klíma káosz” szituációkat szimulálhattak. Ezen keresztül a csoport megfigyelhette, hogy hogyan alakultak a poszméh populációk az évek során és azt is láthatta, hogy hol tartanak most a rovarok ahhoz képest, ahol korábban voltak.

Dr. Tim Newbold, az University College London Biodiverzitási és Környezeti Kutatási Központjának munkatársa elmondta, hogy őket is meglepte, hogy a klímaváltozás már most milyen komoly hatással volt a poszméhekre. A kutató szerint a mostaninál jóval nagyobb mértékű pusztulás várható majd, ha tovább pörög a klímaváltozás. Ami azt jelenti, hogy komoly erőfeszítéseket kell tennie az emberiségnek, ha csökkenteni akarja a klímaváltozást, és meg akarja óvni a poszméhfajok változatosságát, ugyanis ezek a rovarok kulcsszerepet játszanak a paradicsomok, a tök és különféle bogyók beporzásában.

A tudósok azt állítják, hogy az eljárásaikkal képesek lehetnek a kipusztulás kockázatának előrejelzésére, és beazonosítani azokat a területeket, ahol a megőrzése érdekében közvetlen beavatkozásra lesz szükség. Jeremy Kerr professzor, az Ottawai Egyetem oktatója, és a tanulmány egyik szerzője beszélt arról is, hogy a kutatásuknak köszönhetően azért a remény is felcsillant, mert vannak olyan módszerek, amivel kihúzhatják a klímaváltozás fullánkját, például azoknak a természetes élőhelyeknek (fák, bokrok, lejtők) a megóvásával, amelyek menedéket nyújthatnak a poszméheknek a hőség ellen. Jeremy Kerr rámutatott hogy végül mindenképp tennünk kell klímaváltozás ellen, és hogy minden cselekedetünk, ami csökkenti az üveghatású gázok kibocsátását, segíteni fog hosszú távon.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu