Az állam is vastagon benne van az áfacsalásokban

agrarszektor.hu
Az állami is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy virágzik az áfa csalással értékesített, olcsó külföldi tejek forgalma a magyar tejpiacon. A költségvetésből finanszírozott közétkeztetés 200-300 millió liter tejet használ fel évente, de ennek nagy része ágazati tapasztalatok szerint olyan ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) külföldi tej, amelyet áfa csalással dobnak piacra nagykereskedők. A szakmai elképzelések szerint jelentősen enyhítené a hazai tejpiaci válságot, ha a közétkeztetésben érintett állami vagy önkormányzati intézmények magyar tejet vennének.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagyrészt áfa csalással értékesített, olcsó külföldi UHT-tejeket fogyasztanak ma ágazati tapasztalatok szerint azok, akik részt vesznek a közétkeztetésben. A költségvetésből finanszírozott közintézmények - óvodák, iskolák, kórházak, vagy éppen honvédségi és időseket ellátó intézmények - évente 200-300 millió liter tejet használnak fel, amelynek jelentős része nyomott árú importtej.

A hasonló kategóriájú magyar termékeknél a behozott - elsősorban szlovák - UHT-tejek azért lehetnek jóval olcsóbbak, mert azokat döntően áfa csalással forgalmazzák nagykereskedők. Ezért az állam a közintézményeknél végeredményben sokszor olyan termékbeszerzéseket "finanszíroz", amelyek adóelkerüléssel jutnak piacra.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

A 200-300 millió literes, közétkeztetésben felhasznált tejmennyiség jelentős tételnek számít, mivel a mintegy 1,5 milliárd literes, éves hazai tejfelvásárlás ötödét teszi ki. Az irreális versenyhátrány a hazai piaci szereplőknek ma a korábbiaknál is nagyobb gondot okoz, mivel az orosz embargó és az uniós tejtermelési kvóták idei megszüntetése nálunk, illetve az egész EU-ban túltermeléshez vezetett. Ennek nyomán a magyar tejfelvásárlási árak tavalyhoz képest több mint 25 százalékkal, kilónként 75-76 forintra zuhantak, és a tejtermelés az uniós és hazai támogatások ellenére is elvesztette jövedelmezőségét .

Bár az idén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több illegális tejszállítmányt is kiszűrt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT) szerint az átfogó megoldást az jelenté, ha a fogyasztói tejek áfa kulcsa a mostani 18 százalékról 5 százalékra csökkenne. Emellett a szervezet is szorgalmazza, hogy az akár két-három millió embert is érintő közétkeztetésben a magyar tejet helyezzék előtérbe az állami és az önkormányzati intézmények, mivel ezzel is növelni lehetne az ágazat belföldi értékesítéseit az importtal szemben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?