Az aszály a sertéspestisnél is pusztítóbb hatású volt

agrarszektor.hu
Az idei aszály megtépázta az ország takarmánybázisát, és nem csitul az afrikai sertéspestis sem. Utóbbival már négy éve együtt élnek a lengyelek - gyakorlatilag problémamentesen. A kánikula azonban szokatlan errefelé, és nagyobb kárt tett az ágazatban, mint maga a vírus.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

EZ IS ÉRDEKELHET
Lengyelországban október 31-ig csaknem háromezer afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak, de a házisertés-állományokban is 213 esetet detektáltak idén. Az ország 2014 óta együtt él a vírussal, és mostanra megtanulta kezelni a helyzetet. A sertésállomány folyamatosan bővül, a belső fogyasztás is 40 kg/fő éves szinten stabilizálódott.

A nyári aszály sokkal jobban meglepte a lengyeleket, mint a vírus. A takarmánybázis szűkössége nemcsak az idei termelésre hat, de 2019 első felében is végig érezhető nyomokat hagy majd. 2018-ban a lengyel sertéshústermelés 4 százalékkal bővül (1,97 millió tonnára), ennek hátterében azonban az állatok növekvő kivágása áll. A sertésállomány egészen az idei év közepéig 4 százalékkal gyarapodott, ám a nyári kánikula óta meredek a zuhanás, amiben szerepet játszik az is, hogy a termelői árak is nyomottan alakultak.


2018 harmadik negyedévében ugyanis 10 százalékkal voltak alacsonyabbak az átvételi árak, mint tavaly ilyenkor, amit éppen a növekvő sertéskínálat váltott ki. Vagyis a kedvezőtlen körülményekre vágással reagáló termelők a kínálat bővítésén keresztül még tovább nyomták lefelé az árakat, ami ismét a termelési kedv csökkenése irányába hatott. Az ördögi körből csak a sertéshiány első jelei ránthatják ki Lengyelországot - valamikor 2019 nyarán. Az USDA elemzői 2018 végére összesen egyszázalékos állományzsugorodást várnak a 2017. évi számokhoz képest, és úgy vélik, az év második felében kialakult piaci helyzet egészen jövő év júliusáig éreztetni fogja a hatását. Ez egy olyan országban, ahol az afrikai sertéspestis dacára is növelni tudták az állományt, igen rossz hírnek számít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?