Az egyik legértékesebb magyar innováció: Génmódosított egerekkel a vírusok ellen

agrarszektor.hu
Az állatorvosok már régóta mondják, hogy génmódosítással, génszerkesztéssel megoldható lenne az afrikai sertéspestisnek ellenálló disznó létrehozása. Élelmiszer-termelésre azonban elvileg sem alkalmazhatunk GM-élőlényeket. Viszont az ellenanyagok előállítására használhatunk laborállatokat. Egy magyar szabadalom révén ez most gyorsabban és olcsóbban hajtható végre, mint korábban. Az eljárás bekerült a 100 legértékesebb magyar innováció közé is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Teret adunk az innovációnak" címmel magyar innovációs program indult, melynek első állomásaként jelent meg A 100 legérdekesebb magyar innováció című kiadvány, ahol több mint kétszáz oldalon olvashatunk izgalmasnál izgalmasabb mai magyar találmányokról és fejlesztésekről. A kiemelt projektek között szerepel a 2007-ben alakult ImmunoGenes is, melynek vezetője Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanára. Kacskovics Imre kollégáival együtt 2007-ben olyan új eljárást fejlesztett ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelni lehet az ellenanyag-termelés hatékonyságát. A felfedezésre egy véletlen folytán került sor, de a szakember meglátta benne a lehetőséget, ezért az eljárás hasznosítására kollegájával, Bősze Zsuzsannával, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont (MBK) tudományos tanácsadójával 2007-ben megalapították az ImmunoGenes Kft-t. Az immunológiában és a géntechnológiában elért tudományos eredményekre alapozva

olyan transzgenikus, azaz genetikailag módosított állatokat hoztak létre, amelyek révén a jelenleginél sokkal gyorsabban és gazdaságosabban állíthatók elő ellenanyagok.

Genetikailag módosított egerekben és nyulakban az immunválasz egyik kulcsmolekulája (FcRn) fejeződik ki nagyobb mértékben, így az immunizálás hatékonyabb, és jóval több értékes ellenanyag termelődik. A cég az érintett intézetekkel (ELTE, MBK) 2008 januárjában kizárólagos hasznosítási szerződést kötött a szellemi tulajdon hasznosítására. A nemzetközi szabadalommal védett, innovatív technológia nem-kizárólagos hasznosítását 2014-ben a japán Kyowa Hakko Kirin vásárolta meg annak érdekében, hogy terápiás monoklonális ellenanyagokat fejlesszenek. Kutatási együttműködésekben (pl. MTA KOKI, MTA TTK, Szegedi Tudományegyetem, New York University, Semmelweis Egyetem) kutatási, diagnosztikai és terápiás ellenanyagokat fejlesztenek olyan antigének ellen, amelyekkel szemben a korábbi próbálkozások sikertelenek voltak.

Az innováció máris bekerült a nemrégiben megjelent "A 100 legérdekesebb magyar innováció" kiadványba. A könyv a "Teret adunk az innovációnak" program első lépéseként jelent meg, melyet 2019 januárjában egy ünnepélyes gála követ, ahol a Top-10 magyarországi innovációt díjazzák.

2019. március 1-3. között kerül sor az első magyar Innoexpo innovációs kiállítás és vásárra a Hungexpo területén.

A kiállítás három napja alatt a nagyközönség és a szakma résztvevői személyesen is megismerkedhetnek a legfontosabb hazai és nemzetközi innovációkkal. A szervezők a második évtől a rendezvényt nemzetközi jellegűvé szeretnék fejleszteni, mint a V4 országok legjelentősebb innovációs seregszemléjét. A kiadvány és program fővédnöke Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?