Baromfitrágya tárolása - kevesebb nitrogénveszteséggel

agrarszektor.hu
2017 októberétől kötelező a szabadföldön tárolt baromfitrágya takarása Franciaországban. Azt is megvizsgálták, hogyan érdemes.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Előírás, hogy kúp alakúra kell kialakítani a maximum 3 méter magas trágyahalmot. A maximális méret a túlmelegedés megelőzésére szolgál, és a hatékony fermentációt szolgálja. Ugyanazon a helyen 3 éven belül egy alkalommal 9 hónapig lehet tárolni így a trágyát. Ezek az előírások azokra a trágyákra vonatkoznak, melyek nem hajlamosak arra, hogy levet eresszenek, illetve minimum 65%-os szárazanyag-tartalmúak. A ketreces tartásban nevelt tojótyúkok trágyája szikkadás után éri el ezt a "töménységet". Téli körülmények között azonban a trágyahalom újranedvesedik, levet ereszthet, tápanyagot veszít, miközben nitráttal szennyezi a talajt.

A legjobb trágyatakaró módszerek

Az ITAVI francia Szövetség tevékenysége tanulmányok készítésére, illetve különböző eszközök fejlesztésére irányul baromfi- nyúl- és haltenyésztők számára. A szövetség ötféle baromfitrágya-tárolási módszert hasonlított össze:

1. kontroll (takarás nélküli)
2. talajtakaró szövet (agrofólia) használata
3. a trágyadomb szalmaréteggel történő takarása 30 cm vastagon
4. szalmaréteg a trágyadomb alatt
5. szalmabálákkal történő körbekerítés

EZ IS ÉRDEKELHET
Kiderült, hogy szövettakarással a szárazanyag-tartalom fele megőrizhető, szemben a takarás nélküli 35%-kal. Csapadékos télen a legjobb megoldás a tápanyagveszteség megőrzésére a halom 30 cm vastag szalmával való takarása. A szögletes szalmabálákból kialakított kerítés is képes volt az elszivárgó nedvesség egy részét magába szívni, hatékonysága hasonló volt a trágyadomb agrofóliás letakarásáé. A szalmaréteg alkalmazása a trágyadomb alatt kevésbé bizonyult hatékonyak, de ez is képes volt magába szívni a nedvesség egy részét, így a nitrátok kevésbé szivárogtak le a mélyebb talajrétegekbe.

Péterdi Krisztina

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?