2019. október 22. kedd Előd

Hírek - Állat

Beadta a derekát Brüsszel - Milliárdok előtt nyílt meg az út

Csaknem egy évig tartó engedélyeztetési procedúra után Brüsszel a napokban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország nemzeti forrásokból állatjóléti támogatást nyújthasson az anyakocák után is. Ezzel eldőlt, hogy a sertésszektor az eddigi állatjóléti támogatáson felül további 8,62 milliárd forintot kaphat 2015-ben. Így a piaci szereplők ilyen címen az idén összesen több mint 17 milliárd forinthoz juthatnak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy Magyarország állatjóléti támogatást nyújthasson a tenyészkocák után is – jelentette be Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa. Így lehetővé vált, hogy a meglévő 8,5 milliárd forintos, főént hízókra vonatkozó sertésjóléti támogatás mellé további 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatást kaphasson az ágazat nemzeti forrásokból.

Január végén hagyták jóvá

A bejelentés szerint Brüsszel január végén bólintott rá a magyar kérésre. Az engedélyeztetési procedúra meglehetősen hosszúra nyúlt, mivel a kormány csaknem egy éve nyújtotta be az Európai Bizottsághoz új támogatás iránti igényét. Korábbi információk szerint azonban az Európai Bizottság „rendkívül sokat kötekedett” a magyar javaslattal kapcsolatban, ez lehet a magyarázata annak, hogy a notifikációs eljárás mostanáig tartott.

Az új jogcímmel kiegészítve Horváth István szerint az idén összesen több mint 17 milliárd forint állatjóléti támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája. 2010-ben pedig a sertések állatjóléti támogatása még csak 6 milliárd forint volt, így öt év alatt megháromszorozódottak a források – hangoztatta a miniszteri biztos.

222 ezer kocára fizethetnek

A 8,62 milliárdos keretösszeg – 222 ezer anyakocával számolva – állatonként maximálisan 38 580 forintos támogatást tesz lehetővé. Horváth István szerint azonban a tárcának az úgynevezett sertésstratégiai programban sikerült úgy előkészíteni a javaslatot Brüsszelnek, hogy a keretösszeg 2016-tól 20 százalékkal, 10 milliárd 340 millió forintra is növelhető legyen. Így 2016-tól akár 268 ezer kocára juthat a 38 ezer 580 forintos támogatásból – közölte az MTI.

Támogatták a mangalicatenyésztőket is
Az FM a sertésprogramon keresztül az elmúlt években 110 millió forinttal támogatta a Magyar Mangalicatenyésztők Országos Egyesületét – közölte Horváth István. Szerinte a támogatásnak köszönhetően szinte a világ minden részén megjelentek a magyar mangalica termékek, ami minden magyarországi állattenyésztő sikere.

 

A biztos a sertésprogram eddigi eredményei között említette, hogy 2014-től 5 százalék lett az élősertés és a félsertés áfája. Szerinte ennek is köszönhető, hogy 200 ezerrel nőtt a magyar sertésállomány. A minisztérium további intézkedésként egyedi kocanyilvántartás létrehozásán dolgozik az állatok nyomonkövethetősége érdekében, ami a támogatásokkal együtt az átláthatóan működő vállalkozásokat segíti.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu