2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Állat

Beállt az egyensúly a báránypiacon: így alakultak az árak az elmúlt napokban

A bárányárak némileg emelkedtek az elmúlt héten, mivel az EU piacán a kereslet és a kínálat továbbra is széles egyensúlyt teremt.
 
 

Az egyéves ürübárány-tartalékok mostanra a piacokon többnyire már kimerültek, ezért az ellátási lánc átvált az ez évi bárányokra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az vendéglátás-ágazat fokozatos újbóli megnyitása támogatja az árakat, továbbá az ír hírforrásokra alapozva előrevetíthető az is, hogy az idei nyári szezonban várhatóan jóval alacsonyabb lesz a turisták aránya, mely szintén támogathatja az árakat, mivel a juhhúsfogyasztási arány magasabb lehet Európa városi területein. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. június 7-én végződő, 23. héten 572,6 EUR/100 kg volt, amely mindössze 0,1%-os növekedést jelent az előző héthez képest.

A tendenciák a főbb termelő tagállamokban eltérőek voltak. Az árak Németországban 1,9%-kal, Spanyolországban 1,3%-kal és Franciaországban 1,1%-kal emelkedtek, ezt az emelkedést azonban kiegyenlítette Írország 3,0%-os áresése, melyet valószínűleg az Egyesült Királyság árainak erőteljes visszaesése befolyásolt. Az olasz árak szintén jelentős mértékben, 501,0 EUR/100 kg-ra csökkentek, mely 4,6%-os esést jelent az előző héthez képest. Olaszországban ebben az évben ez az ár volt az eddigi legalacsonyabb regisztrált ár.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu