Beütött az igazi madárkatasztrófa a földeken: a magyar gazdák is foghatják a fejüket

Beütött az igazi madárkatasztrófa a földeken: a magyar gazdák is foghatják a fejüket

agrarszektor.hu
A madarak száma egyre jobban csökken az EU-ban, sokkal kevesebb egyeddel találkozhatunk manapság, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A sokéves hanyatlás után azonban most úgy tűnik, hogy a közönséges madarak száma stabilizálódni, sőt, növekedni kezdett - ez különösen igaz az erdei madarakra, melyek populációja a becslések szerint 2000 és 2019 között mintegy 9%-kal nőtt. Ugyanakkor nem ennyire kedvező a helyzet a mezőgazdasági madarakat tekintve, hiszen 2000 óta 17%-kal csökkent a populációjuk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint kiderült, az összes madárfaj populációját tekintve az EU-ban 4%-kal csökkent, de az utóbbi években a gyógyulás jeleit mutatja. A madarakat az ökoszisztémák sokféleségének és integritásának jó mutatóinak tekintik, mivel populációik tükrözik az általuk táplált fajok, például a rovarok populációjának változását - olvasható az Eurostat honlapján. A tudósok úgy vélik, hogy a közönséges termőföldi madárfajok számában bekövetkezett jelentős veszteségek a földhasználat és a mezőgazdasági műveletek változásainak tulajdoníthatók, mint például a terméketlen, vidéki részek eltűnése, és a növényvédő szerek használata. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A madarak nagyon mozgékonyak és alkalmazkodóak, elég csak arra gondolni, hogy máshová költözhetnek, ha környezetük alkalmatlanná válik számukra. Pont ezért beszédes a madárfajok jelenléte, bősége és sokfélesége, hiszen ezekből könnyen következtethetünk a környezet állapotáról és annak időbeli fejlődéséről. A madarakat könnyebb megfigyelni a legtöbb állatcsoporttal szemben, ezért bőséges adat áll rendelkezésre a madármegfigyelésről.

Forrás: Eurostat

Ezeknek a tényezőknek a hatását meg lehet fordítani a "Farm to Fork" stratégiával, amely 2030-ig a vegyi növényvédő szerek általános felhasználásának és kockázatának mintegy 50%-os csökkentését kívánja elérni. Továbbá az EU 2030-ra szóló biológiai sokféleségre vonatkozó stratégiája is nagy előrelépést jelenthet, hiszen a cél az, hogy az ökológiai termelés és a biológiai sokféleségben gazdag tájegységek részarányát megnöveljék a mezőgazdasági földterületeken.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi az a "Farm to Fork" stratégia?
A "Termelőtől a Fogyasztóig", vagy más nevén a "Termőföldtől az Asztalig" stratégiának a lényegét Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke velősen és lényegre törően fogalmazta meg:
Kiemelten fontos, hogy helyreállítsuk az egyensúlyt az emberi tevékenység és a természet között. A biodiverzitási és a "Termelőtől a Fogyasztóig" stratégia, melyek az európai zöld megállapodás központi elemei, új és jobb egyensúly kialakítását célozzák meg a természet, az élelmiszerrendszerek és a biológiai sokféleség között. A cél az, hogy megvédjük az emberek egészségét és jóllétét, egyúttal pedig az EU versenyképességét és ellenálló képességét is javítsuk. Ezek a stratégiák létfontosságúak ahhoz, hogy végbemenjen az a nagy ívű átmenet, melynek most tesszük meg első lépéseit.
Az a tény, hogy a környezetben túl nagy mértékben vannak jelen tápanyagok, nagyban felelős a lég-, talaj- és vízszennyezésért, illetve kedvezőtlen hatást fejt ki a biológiai sokféleségre, valamint az éghajlatra. A Bizottság az alábbiak érdekében fog lépéseket hozni:
  • legalább 50%-kal csökkentse a tápanyagvesztést, egyidejűleg pedig biztosítsa, hogy a talaj nem veszt termőképességéből;
  • 2030-ra legalább 20%-kal csökkentse a műtrágyák használatát.
Mindezeken kívül a biogazdálkodás is nagyon fontos, hiszen környezetbarát gazdálkodási módszer, amit tovább kell fejleszteni. A Bizottság elő fogja segíteni, hogy az EU-ban nagyobb teret nyerjen az ökológiai gazdálkodás. A cél az, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25%-án biogazdálkodás valósuljon meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13