2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Állat

Bréking: már biztos, hogy sertéspestisesek a budakeszi vaddisznók

A budakeszi Disznóskert vaddisznóit mind le kell ölni az afrikai sertéspestis miatt, miután tegnap bebizonyosodott a gyanú: tényleg megérkezett a rettegett kór Budapest határába.
 
 

Ahogy arról az agrárszektor.hu pénteken beszámolt, rengeteg vaddisznótetemet találtak a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen. Eddig csak a gyanúja állt fenn annak, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) okozta az állatok halálát, mostanra a gyanú bizonyossággá vált.  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki a vírust – közölte a szervezet. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületéről több esetben is vaddisznók elhullását jelezték az elmúlt napokban a Nébih-nek. A 444.hu értesülései szerint az elhullott állatok száma meghaladja a 170-et. Az országos főállatorvos, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák fokozott keresését, valamint a kilőtt vadak mintázást, ekkor derült fény az öt fertőzött mintára. Most a Nébih a vizsgálatok alapján úgy döntött, a Disznóskert valamennyi vaddisznójának pusztulnia kell. Kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu