Brüsszel még keresztbe tehet a sertésprogramnak

agrarszektor.hu
Még nem szerezte meg a kormány Brüsszel jóváhagyását ahhoz, hogy a jövő évtől jelentős nemzeti többlettámogatást adhasson a sertéságazatnak. Bár a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a közelmúltban kész tényként jelentette be, hogy 2015-től új jogcímként állatjóléti támogatást fizet az anyakocák után is, ágazati információk szerint az Európai Bizottság "rendkívül sokat kötekedik" az elismertetési (notifikációs) eljárás alatt álló magyar javaslattal kapcsolatban. Az FM szerint viszont Brüsszel eddig csak technikai jellegű, kiegészítő kérdéseket tett fel, így a sertésstratégia végrehajtásához is szükséges, új konstrukciót a jövő év elejétől életbe lehet majd léptetni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Új jogcímként úgynevezett állatjóléti támogatást kíván nyújtani 2015-től az FM a sertéstartóknak az anyakocák után is, és e célra összesen évi 8,6 milliárd forintot ütemezett be. Az intézkedés része lenne annak a 212 milliárdos csomagnak, amelyet a kormány pluszforrásként akar az állattenyésztésbe pumpálni az uniós költségvetési terminushoz igazodó, 2015-2020 közötti időszakban. A 212 milliárdos összeget Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a nyáron annak részbeni ellentételezéseként jelentette be, hogy a kormány 1200 hektár felett a jövő évtől teljes egészében elvonja a nagygazdaságok területalapú alaptámogatásait, és e döntés számos állattenyésztő gazdaságot is érzékenyen érinthet.

A 8,6 milliárdos összeg tényleges többletpénzt jelentene a sertéstartóknak, akik ilyen támogatást eddig csak a hízók után vehettek igénybe. Igaz, az agrártárca a hízókra fizetett összeget is folyamatosan emelte az elmúlt években, így e támogatás az idén már elérte a 8,5 milliárd forintot, és a minisztérium ekkora keretet ütemezett be jövőre, illetve a következő évekre is.

Mégis, az eddigiekhez képest az anyakocákra beígért, évi 8,6 milliárd forint számítana az ágazat számára tényleges pluszpénznek, és - hangoztatják szakértők - az érdemi lépés lenne a korábban elfogadott sertésstratégia megvalósításához, amely a 3 milliós mai sertéslétszám megduplázását tűzte célul 2020-ra. (A stratégiára 2013-ban és 2014-ben elkülönített, 1,6 milliárd forintos éves összeget szakértők nem tartják nyilván valódi ágazati többletként, mivel a forrásokat közvetlenül nem a gazdálkodók kapják meg, hanem az agrártárca marketing és egyéb célokra fordítja azokat).

 

Az agrárszektor.hu értesülései szerint a minisztérium már tavaly megkezdte az anyakocák állatjóléti támogatási konstrukciójának kidolgozását, a javaslatot pedig ez év elején jutatta el az Európai Bizottsághoz. Önállóan ugyanis nem vezethetünk be új nemzeti támogatási jogcímeket, hanem azt előzőleg el kell ismertetni (notifikáltatni kell) Brüsszellel. A magyar elképzeléseket azonban a bizottság mostanáig sem fogadta el, hanem az eljárás során kiegészítő információkat kért. Ezért egyelőre bizonytalan, hogy az új támogatási formára Brüsszel mikor mondhat igent.

Hazai ágazati szakértők az anyakocák támogatására vonatkozó magyar terveket szakmailag megalapozottnak tartják, hiszen a sertéslétszám stratégia szerinti növeléséhez "malacszaporulatra van szükség, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a termelők az anyaállatokat megfelelő körülmények között tartsák". A bizottsági kiegészítő információkérések viszont arra utalnak, hogy Brüsszel továbbra is "rendkívül sokat kötekedik" a magyar támogatási elképzelésekkel kapcsolatban.

Már ez volt a helyzet az elmúlt évben is, amikor Magyarországnak be kellett mutatnia, milyen alapon fizeti a már meglévő állatjóléti támogatásokat, amelyeket a sertéshizlalók és a baromfitartók vehetnek igénybe. (A baromfitermelők az idén e jogcímen 8 milliárdot kaphatnak, a jövő évtől pedig ezt az összeget 11 milliárd forintra kívánja növelni az FM). Tulajdonképpen azt kellett igazolni, hogy a kötelezően előírt állattartási feltételeken felül milyen előírásokat kell teljesíteniük a gazdáknak a nemzeti állatjóléti támogatások felhasználásához. Már akkor is különböző magyarázatokat kellett adni Brüsszelnek, hogy a "kért összehasonlításokat és a rendeleti hátteret" végül megindokolhassuk - fogalmaztak az agrarszektor.hu-nak sertéságazati szakértők.

Az FM szerint ugyanakkor Brüsszel egyelőre csak technikai jellegű, kiegészítő kérdéseket tett fel az anyakocák tervezett állatjóléti támogatásával kapcsolatban, ezért a tárca azzal számol, hogy az Európai Bizottság az év végéig jóváhagyja az elképzeléseket. Mivel az új támogatási forma sok szempontból hasonlít a hízóknál alkalmazott, régóta működő konstrukcióhoz, a minisztérium szerint nem várható, hogy a bizottság a későbbiekben elvi jelentőségű kifogásokat tesz. Ezért a tárca - összhangban a korábbi nyilatkozatokkal - úgy kalkulál, hogy 2015-től életbe léptetheti az új jogcímet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?