2019. október 23. szerda Gyöngyi

Hírek - Állat

Bulgária több mint 130 kilométeres kerítést épít a román határra

Bulgária a napokban befejezi annak a 133 kilométeres kerítésének a megépítését, amelyet a bolgár-román határon állít fel. A kerítés azért építik meg, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis vírusával (ASP) megfertőződött román vaddisznók bejutását Bulgáriába.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Már több mint 101 kilométert megépítettek Bulgáriában abból a 133 kilométer hosszú kerítésből, amely várhatóan a napokban készül el a bolgár-román határon - írja a business-review.eu. A kerítés azzal a céllal jön létre, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, amelyet a Romániából érkező vaddisznók terjeszthetnek. A kerítés megépítésén kivül a bolgár kormány intenzívebbé tette a határellenőrzéseket, valamint létrehozott egy 10 kilométeres védelmi területet a román határ közelében élő sertéstenyésztők körzetében. Egyes információk szerint a romániai határátkelőhelyeken jármű-fertőtlenítő létesítményeket is telepítettek a bolgárok, illetve folyamatosan ellenőrzik a Bulgáriába belépő gépjárműveket, és ha sertéshúsból készült terméket találnak, azonnal elkobozzák.

A román Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság adatai szerint a sertéspestises fertőzések száma elérte a 677-et az országban, és 132 településen észlelték a vírus kitörését. Az alábbi megyék érintettek: Satu Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita és Galati.

A hatóságok szerint a sertéspestis semmilyen módon nem veszélyezteti az embereket, ugyanakkor komoly társadalmi és gazdasági hatása lehet. A fertőzött sertéseknek ugyanis 100 százalékos a halálozási aránya, jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre kezelés vagy oltóanyag az ASP ellen. A betegség megelőzésének egyetlen módja a gazdaságok magas szintű biológiai biztonságának fenntartása, a lehetséges kitörések gyors és hatékony kezelése az állatok mozgásának, illetve a sertéshús termékek szállításának korlátozása, valamint az esetlegesen fertőzött állatok elpusztítása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu