Bulgária több mint 130 kilométeres kerítést épít a román határra

agrarszektor.hu
Bulgária a napokban befejezi annak a 133 kilométeres kerítésének a megépítését, amelyet a bolgár-román határon állít fel. A kerítés azért építik meg, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis vírusával (ASP) megfertőződött román vaddisznók bejutását Bulgáriába.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Már több mint 101 kilométert megépítettek Bulgáriában abból a 133 kilométer hosszú kerítésből, amely várhatóan a napokban készül el a bolgár-román határon - írja a business-review.eu. A kerítés azzal a céllal jön létre, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis vírusának terjedését, amelyet a Romániából érkező vaddisznók terjeszthetnek. A kerítés megépítésén kivül a bolgár kormány intenzívebbé tette a határellenőrzéseket, valamint létrehozott egy 10 kilométeres védelmi területet a román határ közelében élő sertéstenyésztők körzetében. Egyes információk szerint a romániai határátkelőhelyeken jármű-fertőtlenítő létesítményeket is telepítettek a bolgárok, illetve folyamatosan ellenőrzik a Bulgáriába belépő gépjárműveket, és ha sertéshúsból készült terméket találnak, azonnal elkobozzák.

A román Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság adatai szerint a sertéspestises fertőzések száma elérte a 677-et az országban, és 132 településen észlelték a vírus kitörését. Az alábbi megyék érintettek: Satu Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita és Galati.

A hatóságok szerint a sertéspestis semmilyen módon nem veszélyezteti az embereket, ugyanakkor komoly társadalmi és gazdasági hatása lehet. A fertőzött sertéseknek ugyanis 100 százalékos a halálozási aránya, jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre kezelés vagy oltóanyag az ASP ellen. A betegség megelőzésének egyetlen módja a gazdaságok magas szintű biológiai biztonságának fenntartása, a lehetséges kitörések gyors és hatékony kezelése az állatok mozgásának, illetve a sertéshús termékek szállításának korlátozása, valamint az esetlegesen fertőzött állatok elpusztítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?