Csődveszély a válságban: a spanyolok már léptek

agrarszektor.hu
Rendkívüli támogatást kapnak azok a spanyol tejtermelők, akiket az európai tejpiaci válság a leginkább sújt, és a megélhetésüket veszélyezteti - jelentette be Isabel García Tejerina spanyol agrárminiszter. Magyarország a nemrég megszavazott uniós válságcsomagból 2,9 milliárd forintot kapott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A spanyol kormány tehenenként 300 euróval (94 ezer forintnak megfelelő összeggel) támogatja azokat a tejtermelő gazdákat, akiknek bevételei nem érik el az előállítási költségeket. A segítség mértéke legfeljebb 10 ezer euró (3,1 millió forint) lehet. Továbbá tehenenként 110 eurós (34 ezer forintos) segítséget kapnak azok, akik azért nem tudnak profitot termelni, mert jelentős fejlesztési beruházásokra költöttek a gazdaságukban - írja az MTI.

Isabel García Tejerina bejelentése szerint a támogatás összességében 20 millió euró (6,2 milliárd forint). A támogatás célja, hogy egy üzemnek se kelljen bezárnia.

Egy spanyol tejipari szakmai szervezet szerint a válság tüneteit enyhíti ugyan a pénzügyi segítség, de a problémára nem jelent megoldást, azt tervezett ágazati intézkedésekkel lehet csak orvosolni. Az utóbbi hetekben több utcai tiltakozó akciót is tartottak a spanyol gazdák, amiért a tej előállítási költsége magasabb mint a felvásárlási ár. Követelték, hogy a kormány garantáljon egy minimum árat, ahogy más országokban is. A spanyol kormány ezt azonban elutasította arra hivatkozva, hogy a hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé.

A spanyol gazdák a tejet literenként 27 és 31 eurócent között adják el, míg az előállítás költsége 34 és 38 eurócent között van a szaktárca hivatalos adatai szerint. A tejipari krízis oka egyebek mellett az orosz embargó, a fogyasztás csökkenése, és az, hogy az unióban áprilisban megszűnt a tejkvóta, ami túltermelést eredményezett.

Az Európai Bizottság a közelmúltban 420 millió eurós (132 milliárd forint) támogatás hagyott jóvá az érintett országok megsegítésére, ebből Spanyolország 25,5 millió eurót (8 milliárd forint) kap. Magyarország a keretből 2,9 milliárd forinthoz jutott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02