2021. június 24. csütörtök Iván

Hírek - Állat

Csúnyán megtépázhatja a spanyol állattartókat a koronavírus

Spanyol gazdák kiszámították, hogy a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesei a szarvasmarha- és a kiskérődző-ágazat. A spanyol mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet, a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders előzetes számítása szerint a valenciai autonóm közösség mezőgazdasági ágazatának a COVID-19 járvány okozta közvetlen veszteségei eddig 64,7 millió eurót tesznek ki.
 
 

A spanyol gazdák kiszámították a COVID-19 járvány által okozott, Valencia tartomány húságazatát érintő veszteségeket, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A spanyol mezőgazdasági termelőket képviselő szervezet, a LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders előzetes számítása szerint a valenciai autonóm közösség mezőgazdasági ágazatának a COVID-19 járvány okozta közvetlen veszteségei 64,7 millió eurót tesznek ki. Ebből Spanyolországban a COVID-19 járvány első két hónapjában felmerült károk összege 40,52 millió euró, míg az év hátralévő részére becsült kárösszeg 24,23 millió euró.

A közösség három tartományában fellépő károk a következőképpen oszlanak meg: Alicante és Castellón vesztesége 22,1-22,1 millió euró, még Valenciáé 20,4 millió euró. A LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders arra számít, hogy az állattenyésztési ágazatokon belül a COVID-19 járvány legnagyobb vesztesei a juh-, kecske- és a szarvasmarha-tenyésztési, valamint az ehhez kapcsolódó termék-előállítási ágazatok lesznek.

A jelenlegi becslések szerint a teljes kárösszegből az állattenyésztési ágazatokat érintő veszteség 29,97 millió euró körüli értékű lesz. A marhahús-szektor 13,43 millió eurós, a kecsketej-előállítók 6,83 millió eurós, a juhhús-szektor 4,43 millió eurós, míg a juhtej-előállítók 0,92 millió eurós veszteséggel számolhatnak. A szervezet hangsúlyozta továbbá, hogy a bárány, a kecske és marhahús értékesítése riasztó ütemben esett vissza a márciusi és áprilisi hónapokban, valamint, hogy a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen hatások várhatóan egész évben érezhetőek lesznek.

A LA UNIÓ szerint a negatív hatások a vendéglátóipari fogyasztások csökkenésének, az otthoni fogyasztás valamint az olcsóbb húsok − mint például csirke vagy sertéshús − irányába történő elmozdulásnak az együttes eredményeként alakultak ki ezen szektorokban. A szervezet kiemelte, hogy a kedvezőtlen hatások a hús szektor mellett a juh- és kecsketejtermék-előállítókat különösen érzékenyen érintik, akik az értékesítési piacaik jelentős részét elveszítették.

Bár LA UNIÓ üdvözölte a spanyol kormánynak a juh- és kecsketenyésztőknek nyújtandó támogatásra vonatkozó közelmúltbeli bejelentését, azonban a csoport jelezte, hogy a mezőgazdasági minisztérium jelenlegi javaslata nem elegendő az ágazat által elszenvedett veszteségek fedezésére. A minisztérium terve szerint a juh- és kecsketenyésztőknek 30 euró összegű közvetlen támogatás kell nyújtani a négy hónapos vagy annál fiatalabb, a járvány következtében kihirdetett vészhelyzeti időszakban vágásra kerülő állatok után, gazdaságonként legfeljebb 70 állatra vonatkozóan. Az intézkedést egy 2020. április 3-án közzétett királyi rendelet határozta meg, és az a több mint 30 tenyészállattal rendelkező juh- és kecsketenyésztőknek, valamint a kereskedelmi gazdaságoknak nyújt támogatást. A LA UNIÓ a rendelet bizonyos módosításainak megtételére kérte fel a hatóságokat, annak érdekében, hogy a támogatások valóban azoknak a mezőgazdasági termelőknek nyújtsanak segítséget, akiknek szükségük van arra, vagyis azon juh- és kecsketenyésztőknek, akiknél az előállított termékek értékesítésében nehézségek merültek fel.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu