2021. szeptember 20. hétfő Friderika

Hírek - Állat

Döntött a debreceni bíróság: súlyos büntetést kapott a légpuskás orvvadász

Folytatólagosan elkövetett orvvadászat miatt egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság egy férfit, aki légpuskájával több állatot is elejtett Debrecen külterületén - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-vel. Dobó Dénes tájékoztatása szerint a bíróság előkészítő ülésen, távmeghallgatás nyomán hozott ítéletet, miután a vádlott egy másik ügy miatt jogerős szabadságvesztés büntetését tölti.
 
 

A tényállás szerint a vádlott 2018 nyarától 2019 nyaráig a háza kertjéből több állatot is elejtett légfegyvereivel. A férfi ingatlana mögötti területek már külterületi részek, a tágabb környezet egy vadásztársasághoz tartozó terület.
A vádlott – vadászatra való jogosultság nélkül – lelőtt és jogtalanul eltulajdonított egy fácánkakast, két fácán tyúkot, egy tőkés récét, két mezei nyulat. A férfi az állatok lelövésével és eltulajdonításával százezer forint kárt okozott a vadásztársaságnak.

Ezen túlmenően a férfi több olyan állatot is elejtett, amelyek természetvédelmi szempontból védettek. Lelőtt két vetési varjút, amelyek természetvédelmi értéke egyedenként 50 ezer forint, valamint levadászott egy nagy fakopáncsot, amelynek 25 ezer forint a természetvédelmi értéke. Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat folytatólagosan elkövetett orvvadászat bűntettében, természetkárosítás bűntettében és folytatólagosan elkövetett lopás vétségében, ezért őt, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül egy év nyolc hónap börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte.

A sértett vadásztársaság polgári jogi igényének helyt adva kötelezte a vádlottat a kár megtérítésére - ismertette az ítélet részleteit a szóvivő. A döntést az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu