2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Állat

Döntött az EU: szokatlan élelmiszerek jöhetnek be mostantól Thaiföldről az unióba

2020. október 28-án került kihirdetésre az Európai Bizottság 2020/1572 számú végrehajtási rendelete, mely módosította a tejtermékek és rovarok Európai Unióba történő beléptetése vonatkozásában engedélyezett harmadik országok vagy harmadik országbeli régiók jegyzékét, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

Az (EU) 2017/625 rendeletet egészíti ki az (EU) 2019/625 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet, melynek 3. cikke szabályokat határoz meg bizonyos állatok és áruk tekintetében, amelyek csak olyan harmadik országból vagy annak régiójából léptethetők be az Unióba, amelyek az adott állatokra vagy árukra vonatkozó jegyzékben szerepelnek. Harmadik országok és harmadik országok régiói csak akkor kaphatnak engedélyt rovarok Unióba való beléptetésére, és csak akkor szerepelhetnek a jegyzékben, ha megfelelő bizonyítékokat és biztosítékokat nyújtanak arra vonatkozóan, hogy megfelelnek az (EU) 2019/625 felhatalmazáson alapuló rendelet 4. cikkében előírt követelményeknek, írta meg a NAK.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

2019. december 4-én Thaiföld benyújtotta az emberi fogyasztásra alkalmas rovarok EU-ba történő exportjára vonatkozó megfelelő kérdőívét a Bizottságnak, értékelés céljából. A Bizottság megítélése szerint 2020. április 6-án Thaiföld elegendő bizonyítékkal és biztosítékokkal szolgált, így felkerülhet a jegyzékbe, melynek (IIIa. melléklet kiegészítése) jelen rendelet tesz eleget.

Fentieken túl egyidejűleg az (EU) 2019/626 végrehajtási rendelete úgy módosul, hogy a 10. cikk helyébe a következő szöveg lép:

„10. cikk
A nyers tej, a kolosztrum, a tejtermékek és a kolosztrumalapú termékek Unióba történő beléptetése tekintetében engedélyezett harmadik országok vagy harmadik országbeli régiók jegyzéke
Emberi fogyasztásra szánt nyers tej, kolosztrum, tejtermékek és kolosztrumalapú termékek szállítmányainak az Unióba történő beléptetése csak akkor engedélyezhető, ha a 605/2010/EU rendelet 2., 3. és 4. cikke értelmében az Unióba történő behozatal tekintetében engedélyezett harmadik országokból vagy harmadik országbeli régiókból származnak.”

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. A kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu