Drasztikus lépés: vágóhídra küldik a teheneket

agrarszektor.hu
Felszámolja tehenészetét a tej felvásárlási árának drasztikus csökkenése és a nagyüzemek számára kevesebb támogatás miatt a Fűzvölgyi Agrár Zrt. A Zala megyei cégnél azért döntöttek így, mert a cég a megtermelt tejen hosszú ideje literenként több mint 20 forintot bukik a hazai és az uniós támogatások ellenére is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az egyik fő probléma, hogy 110 forintról másfél év alatt 55-re csökkent a tej felvásárlási ára, miközben a boltokban a fogyasztók számára nem lett olcsóbb - mondta a Zalai Hírlapnak Tóth István, az igazgatóság elnöke. A tejtermelés önköltsége ugyanakkor egész Európában 85 és 100 forint között alakul, így a cégnek minden liter tej előállításával több, mint 20 forint vesztesége keletkezik, de ezt a támogatási rendszer megnyirbálásával már a növénytermesztésből sem tudják finanszírozni.

Fűzvölgyön hatszáz darabos tejelő állományt tartanak, ami a borjakkal, vemhes üszőkkel együtt 1200 állatot jelent, s ehhez minimum 1600 hektárnyi terület kell a takarmányellátás miatt. A cég évtizedeken át több mint 2400 hektáron gazdálkodott, de az uniós támogatásokhoz kapcsolódó új elosztási rendszerben az 1200-1800 hektárt meghaladó területekre már nem kapnak egyetlen forint területalapú támogatást sem, és kiszorultak az agrár-környezetgazdálkodási programból is. A tejtermelés után most kapott rendkívüli támogatás mértéke pedig (literenként 4 forint 20 fillér) nem éri el azt az összeget, amit a növénytermelésből elvontak.

Szűcs László, a társaság vezérigazgatója a lapnak arról beszélt: a jelenlegi 85 fős gárdából akit lehet, nyugdíjaznak, a fiatal és elhivatott dolgozókat megpróbálják a környező gazdaságoknál elhelyezni, de így is várhatóan 40 ember utcára kerül. Hozzákezdtek már a tehenek leöléséhez is, mert a fűzvölgyi tejelő állomány havi 9 millió forint veszteséget termel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03