2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Állat

Durván terjednek az egzotikus betegségek Európában

Egyre látványosabban terjednek a régen még egzotikusnak gondolt állatbetegségek egész Európában, ez pedig 10-20 év múlva komoly problémát jelenthet majd az állatorvosoknak is. Az Állatorvostudományi Egyetemre idén 157 magyar és 300 külföldi hallgató nyert felvételt.
 
 

A klímaváltozás következtében évről-évre egyre gyakrabban tapasztalható a korábban „egzotikusnak gondolt” állatbetegségek megjelenése és elterjedése egész Európa-szerte - hangzott el az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségén, ahova 2018-ban 157 magyar, valamint 300 külföldi hallgató nyert felvételt. 2015-ben alapították meg az egyetemen az élelmiszerlánc-biztonsági kihelyezett tanszéket, amelynek fő célkitűzése az élelmiszerlánc-biztonság és az állatorvosi közegészségügy megismertetése a hallgatókkal, illetve közös kutatások, oktatási feladatok megszervezése.

Magyarország aktuális problémája az afrikai sertéspestis, és a vele összefüggésben adódó betegség-mentesítési feladatok, amelyek az elkövetkező 10-20 évben komoly problémát jelenthetnek majd az állatorvosoknak is. A magyar állategészségügyi szolgálat több nemzetközileg elismert mentességet is megszerzett, illetve megtartott az elmúlt években. Ilyen például a 2014-ben a gümőkórtól, 2015-ben az Aujeszky-féle betegségtől való mentesség uniós szintű elfogadása, valamint a Magyarországon is nagy gazdasági károkat okozó, magas patogenitású madárinfluenza járvány 2016-2017-es felszámolása is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu