Eddig volt sláger a marhapörkölt - Jönnek a magyar steakhúsok

agrarszektor.hu
Hamarosan olyan minőségi marhahús jelenik meg a boltokban, amely megkönnyítheti a hazai steak és hamburger "rajongók" helyzetét. A népszerű kulináris élmény elkészítéséhez eddig leginkább külföldről importált, drága húsokra volt szükség, mivel itthon kevés a minőségi alapanyag.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A minőségi marhahúsok iránti piaci igényre igyekszik reagálni a kéthelyi Hubertus Bt. azzal, hogy a napokban kereskedelmi forgalomba hozza Terra Pannónia elnevezésű termékcsaládjának új tagjait. Az Angus marhából származó húsokat többek között steaksütésre és hamburgerkészítésre lehet felhasználni. Az új termékeket a kiemelt SPAR üzletekben értékesítik- áll a Hubertus Bt. közleményében. 

Bár Magyarországon az egy főre jutó marhahúsfogyasztás meglehetősen alacsony, évi 5 kilogramm körüli, az utóbbi időszakban nőtt a kereslet a minőségi húsok iránt. Eddig azonban sokszor drága, külföldi alapanyagokat kellett vásárolnia annak, aki otthon is szeretett volna steaket sütni, mivel nem minden húsból lehet jó steak. 

A jó steakhús jellemzője, hogy az izomrostok faggyúval finoman átszőttek,"márványozottak". Ez jelentős szerepet játszik abban, hogy a hús sütés közben nem szárad ki, omlós, szaftos és puha marad. Az ilyen követelményeknek megfelel az Angus húsmarha fajta, amely a marhahús-fogyasztók körében világszerte elismert. 

A hazai boltokba az Angus marhahús elsősorban Írországból, Argentínából vagy Új-Zélandról érkezik, míg itthon a gyengébb minőségű marhahúsok tejelő fajták bikaborjainak hízlalásából, illetve selejt tehenek feldolgozásából származnak. Így a magyar háziasszonyok többsége marhahúsból csak gulyáslevest és marhapörköltet főz, mivel a húsospultok kínálatából steak jellegű húsok nagyrészt nem készíthetők.

A Hubertus Bt. nagybereki legelői megfelelő feltételeket biztosítanak az extenzív húsmarhatartáshoz - derül ki a közleményből. A vállalkozás korábban tartott Hereford állományát kanadai vonalú Red Angus fajtával keresztezte, amely 2014-re Angus törzstenyészetté vált. Jelenleg az állomány 1400 anyatehénből, 50 tenyészbikából és két évi szaporulatból, azaz együttesen több mint 3000 állatból áll.

 

Ezt tudja az Angus
Az Angus eredetileg Skóciából származik. Szarv nélküli, kistestű, fekete és vörös színű fajta. Igénytelen, könnyen kezelhető és jó hízlalási tulajdonságokkal bír. A bikák napi 1,2 kilogrammot is képesek hízni, így gyorsan (18-22 hónapos korukra) elérik a vágáskor optimális, 650-700 kilogrammos súlyt.

A borjakat választás után a cég sáripusztai telepén nevelik, ahol nagyrészt saját előállítású tömegtakarmányokon híznak, majd a zalaszentiváni vágóhídra kerülnek. A húst pásztón dolgozzák fel, ahol 4-5 Celsius fokon további 21 napig érlelik. Az úgynevezett dry aging eljárással adalékanyag nélkül, természetes folyamatokkal érlelik, hogy saját íze, zamata megmaradhasson.

A húst a szeletelés után speciális technológiával csomagolják, amely légmentesen zárja le a tálcát. A szeletelt steakhúsok az állatok erre leginkább alkalmas részeiből készülnek (hátszín, bélszín, comb, fehérpecsenye, rostélyos), míg a szintén népszerű hamburgerpogácsák alapanyagát a lapocka, a nyak és a lábszár adja, mintegy 20 százaléknyi zsírral együtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?