Egészségesebb baromfik? Különleges takarmányt fejleszt egy magyar cég

Egészségesebb baromfik? Különleges takarmányt fejleszt egy magyar cég

agrarszektor.hu
Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt., amellyel csökkenthető, vagy teljesen elhagyható lenne a baromfitenyésztésben az antibiotikumok felhasználása, így egészségesebbé válnának az állománytok és javulnának a gyarapodási mutatók is. A termék a gyógynövények, gyógynövény kivonatok, illetve mikroelem kelát vegyületek kombinációi segítségével több problémára adna egyszerre megoldást, hasonló termék sem hazai, sem világviszonylatban nincs a piacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át a baromfi hús adja, továbbá az előrejelzések alapján a következő 10 évben ebben az ágazatban várható a legnagyobb növekedés. A nagyüzemi baromfitartásban az állathigiéniai körülmények hiányosságai a takarmány receptúrák nem megfelelő, profitorientált kialakítása hatására a baromfi normál mikrobiom összetétele eltolódik a patobiom irányába. Ez befolyásolja a termelési paramétereket, kihat a húsminőségre, károkat okoz a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt. Hazánkban a problémák kezelésére a baromfitenyésztésben legtöbbször terápiás célú antibiotikumot alkalmaznak. Bár léteznek alternatív megoldások (prebiotikumok, probiotikumok, illetve ezek kombinációi) az igazán átütő megoldás még várat magára. A Dr. Bata Zrt. egy olyan komplex takarmány adalékanyag kifejlesztésén dolgozik, amely célzottan képes felvenni a harcot a baromfi hízlalás és tojástermelés során jelentkező problémákkal és valódi alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek.

Bata Zsófia, a vállalat kutatás-fejlesztési részlegének laborvezetője elmondta, hogy egy olyan "intelligens" takarmányadalék-prototípus fejlesztését és vizsgálatát tervezik megvalósítani, amely szelektíven, célzottan hat a hízlalási periódusban előforduló patogén baktériumokra, protozoákra, de emellett a normál mikrobiom alkotóinak szaporodását nem befolyásolja, esetlegesen támogatja. A termék folyamatos adagolása mellett a hízlalás során leggyakrabban előforduló bakteriális és protozoák okozta megbetegedések tünetei gyengülnek, vagy a betegségek teljesen elmaradnak, ezzel a termelési paraméterek növekedése természetes módon, antibiotikum mentesen érhető el. A tervezett termék a mezőgazdaságban, az élelmezés célú baromfi haszonállat tartásban hasznosítható, fő célja a patogén kórokozók elleni prevenció - hangsúlyozta a szakember.

A probléma részletes feltérképezését a normál mikrobiom és patobiom alkotóinak felmérését és izolálását a magyar állattartókkal szoros kapcsolatot ápoló Állatorvostudományi Egyetem együttműködésével végzik. Korábbi, sertésekkel kapcsolatos eredményeik kimutatták, hogy számos gyógynövény és fém kelát szinergikusan képes a patobiom szinten tartása mellett a normál mikrobiom szaporodását előmozdítani. A projekt ezen kutatások eredményeit terjeszti ki a baromfiágazatra.

A gazdasági haszonállatok természetes alapú takarmányozása hozzájárul az egészséges élelmiszer termékek előállításához, az élelmiszerbiztonsághoz és fenntarthatósághoz is, így a Dr. Bata Zrt. termékfejlesztésének kiemelt közegészségügyi jelentősége is van. Magyarország a fajlagos mutatóban dobogós helyezéssel bír az EU27-ben a hús egységre vetített antibiotikum felhasználásban, így különösen nagy gazdasági és társadalmi szükség van az antibiotikum mentes, preventív hatású takarmánykiegészítőkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?