Egy 8000 sertéses telepen bukkant fel a rettegett vírus

agrarszektor.hu
Lengyelországban rohamtempóban folyik a kisgazdaságok bezárása. Az állománykoncentráció tempóját az afrikai sertéspestis fokozza, a biobiztonság ugyanis jellemzően sokkal jobb a nagyüzemekben, mint a háztájikban. A mostani eset azonban azt mutatja, hogy ezeket sem lehet hermetikusan elzárni a külvilágtól, és ha egyszer kitör a vírus, akkor nagyon nagy a baj.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lengyelország keleti felében, Bielsk Podlaskie mellett egy óriási sertéstartó gazdaságban bukkant fel a rettegett afrikai sertéspestis (ASP). Az ottani állategészségügyi hatóság közlése szerint 8000 állatot érint a betegség, ez az eddigi legnagyobb egyedszámot sújtó eset. Legutóbb egy 1800 sertéses gazdaságban regisztrálták a vírust ugyanebben a körzetben.


A hatóság elrendelte az állatok leölését - ami napokig eltart - és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Sajnos az utóbbi időben többször is értékesítettek választott malacokat ebből a nagyüzemből. Az érintet gazdaságokban elkezdték az állatok átvizsgálását, egyelőre nem bukkantak a betegség tüneteit mutató egyedekre, de biztosat csak a vérvizsgálatok után lehet mondani.

Egy hosszabb, nyugodt periódus után úgy tűnik, ismét felerősödött az ASP Lengyelországban. Pedig ott eddig sem volt rózsás a helyzet: hetente 40 új esetet regisztráltak a vaddisznó-állományokban, de ez most 73-ra emelkedett, ráadásul ezzel az új esettel háromra nőtt a 2019-ben házisertés-állományban detektált kitörések száma is.

Az afrikai sertéspestisről, és arról, ez hogyan érintette az európai országokat, itt olvashat részletesen:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?