2020. október 30. péntek Alfonz

Hírek - Állat

Egy 8000 sertéses telepen bukkant fel a rettegett vírus

Lengyelországban rohamtempóban folyik a kisgazdaságok bezárása. Az állománykoncentráció tempóját az afrikai sertéspestis fokozza, a biobiztonság ugyanis jellemzően sokkal jobb a nagyüzemekben, mint a háztájikban. A mostani eset azonban azt mutatja, hogy ezeket sem lehet hermetikusan elzárni a külvilágtól, és ha egyszer kitör a vírus, akkor nagyon nagy a baj.
 
 

Lengyelország keleti felében, Bielsk Podlaskie mellett egy óriási sertéstartó gazdaságban bukkant fel a rettegett afrikai sertéspestis (ASP). Az ottani állategészségügyi hatóság közlése szerint 8000 állatot érint a betegség, ez az eddigi legnagyobb egyedszámot sújtó eset. Legutóbb egy 1800 sertéses gazdaságban regisztrálták a vírust ugyanebben a körzetben.


A hatóság elrendelte az állatok leölését - ami napokig eltart - és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Sajnos az utóbbi időben többször is értékesítettek választott malacokat ebből a nagyüzemből. Az érintet gazdaságokban elkezdték az állatok átvizsgálását, egyelőre nem bukkantak a betegség tüneteit mutató egyedekre, de biztosat csak a vérvizsgálatok után lehet mondani.

Egy hosszabb, nyugodt periódus után úgy tűnik, ismét felerősödött az ASP Lengyelországban. Pedig ott eddig sem volt rózsás a helyzet: hetente 40 új esetet regisztráltak a vaddisznó-állományokban, de ez most 73-ra emelkedett, ráadásul ezzel az új esettel háromra nőtt a 2019-ben házisertés-állományban detektált kitörések száma is.

Az afrikai sertéspestisről, és arról, ez hogyan érintette az európai országokat, itt olvashat részletesen:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu