2020. szeptember 23. szerda Tekla

Hírek - Állat

Egy baromfi, amiből sosincs elég a piacon

Németországban szinte semmilyen biotermékből nem tudnak annyit termelni, mint amennyire szükségük van, de ez az állatokra különösen igaz. A legnagyobb kereslet a biocsirkére van.
 
 

Hiába nő a biocsirke kínálata, a kereslet még mindig meghaladja azt Németországban, bár sikerült a kettő közötti szakadékot kissé szűkíteni. Sajnos még így is csak a piaci kínálat alig 3 százalékát teszi ki a biogazdaságokban hizlalt brojelrcsirke. Ez tulajdonképpen kisebb piaci részesedés, mint amit a konvencionális termelés prémium termékeinek köre mondhat magáénak.

A biocsirkék árszintje 2019 második felében nagyjából megegyezett az egy évvel ezelőtti árszintttel. Viszont a vágás és darabolás költségei nőttek azóta.  Mégis a boltokban ezt nem érzik a fogyasztók - az áruházláncok alacsonyan tartják az árakat -, a költségnövekedés terhét a vágóhidak viselik. 

A bioszárnyas-előállítás minden szegmensében nőtt a madárállomány 2018-ban. A legnagyobb részarányt a biocsirke-előállítás tudhatja magáénak, és a fogyasztók is ezt baromfit keresik a leginéább a boltokban. 2014 óta gyarapodik a biolibák állománya is, 2018-ban 5 százalékkal nőtt ezeknek a víziszárnyasoknak a száma Németországban.

Az ami-informiert.de ábrája a termelői árak alakulását szemlélteti. Az árak tartalmazzák az áfát, ami 7 százalék Németországban. Jelenleg heves viták zajlanak az országban arról, hogy a húsféleségeket inkább 19 százalékos áfa terheljem, amit azzal indokolnak az az előterjesztők, hogy az állattartásnak nagy az ökológiai lábnyoma. A témáról itt írtunk részletesebben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu