Egy baromfi, amiből sosincs elég a piacon

agrarszektor.hu
Németországban szinte semmilyen biotermékből nem tudnak annyit termelni, mint amennyire szükségük van, de ez az állatokra különösen igaz. A legnagyobb kereslet a biocsirkére van.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hiába nő a biocsirke kínálata, a kereslet még mindig meghaladja azt Németországban, bár sikerült a kettő közötti szakadékot kissé szűkíteni. Sajnos még így is csak a piaci kínálat alig 3 százalékát teszi ki a biogazdaságokban hizlalt brojelrcsirke. Ez tulajdonképpen kisebb piaci részesedés, mint amit a konvencionális termelés prémium termékeinek köre mondhat magáénak.

A biocsirkék árszintje 2019 második felében nagyjából megegyezett az egy évvel ezelőtti árszintttel. Viszont a vágás és darabolás költségei nőttek azóta.  Mégis a boltokban ezt nem érzik a fogyasztók - az áruházláncok alacsonyan tartják az árakat -, a költségnövekedés terhét a vágóhidak viselik. 

A bioszárnyas-előállítás minden szegmensében nőtt a madárállomány 2018-ban. A legnagyobb részarányt a biocsirke-előállítás tudhatja magáénak, és a fogyasztók is ezt baromfit keresik a leginéább a boltokban. 2014 óta gyarapodik a biolibák állománya is, 2018-ban 5 százalékkal nőtt ezeknek a víziszárnyasoknak a száma Németországban.

Az ami-informiert.de ábrája a termelői árak alakulását szemlélteti. Az árak tartalmazzák az áfát, ami 7 százalék Németországban. Jelenleg heves viták zajlanak az országban arról, hogy a húsféleségeket inkább 19 százalékos áfa terheljem, amit azzal indokolnak az az előterjesztők, hogy az állattartásnak nagy az ökológiai lábnyoma. A témáról itt írtunk részletesebben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?