2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Állat

Egy évük maradt a keltetőknek: be kell zárniuk, ha kakascsibéket ölnek

Minden évben mintegy 45 millió kakascsibét ölnek le a német keltetőkben, ahol tojóhibridek előállítása a cél. Hogy ez meddig maradhat így, az hamarosan eldől, ugyanis e hét csütörtökön a lipcsei szövetségi közigazgatási törvényszéken döntenek arról, hogy van-e "észszerű oka" a csibegyilkolásnak. A gazdasági indokokat hamarosan félresöpörhetik az új technikai megoldások.
 
 

A német állatvédelmről szóló törvény kimondja, hogy bütetendő minden gerinces élőlény megölése, kivéve, ha ennek "észszerű oka" van, ezért Észak-Rajna-Vesztfáliában az állatvédők megtámadták a hím naposcsibék leölésének gyakorlatát. Ezután több keltető is a münsteri másodfokú közigazgatási bírósághoz fordult az ügyben, amelyik úgy találta, hogy a keltetőknek igazuk lehet. A tojóhibridek kakasainak felnevelése ugyanis nem éri meg azok lassú növekedése és rossz húsformáik miatt. Ez éppen eléggé észszerű ok ahhoz, hogy ne kötelezzék rá a gazdasági szereplőket.


Ha a szövetségi törvényszék ezt másképp ítéli meg, akkor ennek drámai hatása lesz a keltetőiparra. A tojástermelés alapjai rendülnének meg, ha a keltetők engedélyét visszavonnák, a legjobb esetben az országhatárokon kívül folytatódna a korábbi gyakorlat. A másik lehetséges út, hogy kettős hasznosítású baromfival érjék be a fogyasztók, de ez aligha tűnik reálisnak. Egy ilyen tyúk ugyanis lényegesen kevesebbet tojik, viszont drágán nő fel, és sokkal rosszabb húsformákat mutat. Magyarán mindkét terméke alaposan drágulni fog.


Úgy tűnik tehát, hogy a tojóhibridek kakasainak mindenképpen menniük kell, nem mindegy azonban, hogy mikor. A csibegyilkolás humánusabb alternatíváit régóta kutatják, és létezik is már elfogadható helyettesítő megoldás rá. Kétfelé módszer is adott arra, hogy már a tojásban megtudják, milyen a csibe neme. A Rewe-csoport által alkalmazott eljárásban az embrió 9-10 napos korában egy kémiai marker segítségével szexálják a tojásokat. Az így kiválogatott tojótyúkok tojásait külön márkanéven forgalmazzák Berlinben. Egy másik módszer pedig infravörös lámpa segítségével állapítja meg a fejlődő csibe nemét, már 3 napos csírakorban.

Ezek az eljárások még nem eléggé nagyüzemiek, ezért meglehetősen drágák, de a helyzet pillanatról pillanatra változik. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy a hasonló eljárások már jövőre elérhetőek lesznek valamennyi német keltető számára. Ez egyben azt is jelenti, hogy megszűnik az "észszerű ok" arra, hogy megöljék a kikelt kakascsibéket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu