Egy jó kan nagyon sok pénzt tud keresni

agrarszektor.hu
A legjobb tenyészkant is legfeljebb három évig érdemes tartani, hiszen ennyi idő alatt a legkiválóbb genetika is elavul. Márpedig sok kicsi sokra megy, ezer utódnál például sokat tud bukni a gazda a jószágokon, ha mindegyik csak 10 kilóval eszik többet a kelleténél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Biztosra ment a Vas megyében állattenyésztéssel foglalkozó Fekete József, hiszen olyan kansüldőket vitt el a közelmúltbeli hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra, amelyeket már a rendezvény előtt eladott. A minőséget a zsűri is értékelte, ugyanis a vasszécsenyi családi gazdaság négy bemutatott tenyészállatából három díjazott lett.

Egy magyar lapály kansüldővel a kiállítás nagydíját vitték el, két Hungahib-39-es kansüldővel pedig (pietrain × hampshire fajták) egy-egy első díjat nyertek, ráadásul egyikük a kiállítás legszebb kansüldője lett. Rajtuk kívül Hódmezővásárhelyre "kirándultattak" egy duroc kansüldőt is, amely másfél éve van a tenyészetben, és Kanadából importálták.

Fekete Józsefék számára ugyanakkor továbbra is a Hungahib-39-es jelenti a fő profilt, ebből értékesítik a legtöbbet. Mind a súlygyarapodása, mind a fajlagos takarmány-értékesülése fontos szempont, és az apai oldalként használt Hungahib 39-es F1-gyel, tisztavérű nagy fehérrel, vagy lapállyal kombinálva minőségi végterméket (színhúst) ad.

A díjakat egyébként nemcsak ránézésre osztogatja a zsűri, hanem komoly matematikai számítások végén jön ki a végeredmény. A bírálaton elért három pontszám átlagát megszorozzák 80-nal, majd hozzáadják a hozott TSI-pontokat (tenyészsüldő index), így alakulnak ki a helyezések. Fekete Józsefék egyetlen apró "trükköt" alkalmaznak: a gerinc mentén le szokták nyírni a jószágokat, hogy a formák még jobban mutassák magukat.

Az 5,5-6 hónapos kansüldők már most legalább 150-155 kg-ot nyomnak. A tömeggyarapodásuk 800 gramm körül alakul, és ez ráadásul életnapi, nem pedig hizlalási tömeggyarapodás, vagyis egynapos koruktól számítva ennyi. Ha csak a hizlalási időt nézzük, a súlynövekedés meghaladja a napi 1000 grammot.

A sertéseket rögtön befogják a termelésbe. Vannak olyan tenyészetek, amelyek két évig használják őket, mások akár négy évig is, vagy amíg jó az állat. Én azt mondom, hogy három év legyen a plafon, mert a genetika folyamatosan fejlődik, és akármennyire jó is ma egy kan, viszonylag gyorsan elavul, és mindig lesz jobb helyette - mondja a vasszécsenyi gazda.

Ha egy kannak 500, 1000, vagy még több utódja lesz, egyáltalán nem mindegy, hogy azok - mondjuk - 10 kilóval kevesebb takarmányt esznek meg, vagy "előbb vannak készen". Ha összeadjuk a számokat, kiderül, hogy egy kanon nagyon sok pénzt kereshetnek, vagy bukhatnak a gazdálkodók.

Fekete Józsefék a lapály fajtáknál most 16,5-es élveszületett malacszámnál tartanak, a felnevelt malacok átlaga pedig közelíti a 14-et. A hampshire-nél, pietrainnél és durocnál elsősorban arra mennek rá, hogy minimum 10 malacot neveljenek fel, hiszen csak ilyen számoknál gazdaságos az előállítás. Jelenleg 120 kocával dolgoznak: 60 lapály, 20 hampshire, 20 pietrain és 20 duroc van a telepen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?