Egy ország, ahol megőrülnek a magyar mangalicáért

agrarszektor.hu
A spanyolok veszik a legtöbb magyar mangalicát: évente mintegy 30 ezer sonka, 15 ezer lapocka és 10 ezer karaj kerül az ottani piacra, és ez a teljes hazai kivitel felét teszi ki. Egyes spanyol vélemények szerint azonban a magyar mangalica már veszélyezteti a tradicionális helyi ibérico sertések piacát. A Földművelésügyi Minisztérium évente 100 millió forinttal támogatja az ágazatot, amelynek éves árbevétele 12 milliárd forintra tehető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma mintegy 9500 mangalicakoca és 60 ezer hízó van Magyarországon - közölte az MTI-vel Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. A hízókból 40 ezret háznál, 20 ezret pedig a vágóhidakon vágnak le.

A vágóhídon levágott hízókból készített termékek nagy részét a prémiumpiacokra exportálják. Spanyolországban a kivitel fele, mintegy 500 tonna talál gazdára, és ez évi 30 ezer sonkának, 15 ezer lapockának és 10 ezer karajnak felel meg.

Vannak, akik félnek a magyar disznóktól
Spanyolországban megjelentek olyan vélemények, hogy a magyar mangalica veszélyezteti a helyi tradicionális ibérico sertés piacát - közölte az MTI-vel Tóth Péter. Az együttműködés ugyanakkor szerinte mindkét ország számára hasznos lehet, például a zsírsertésekre vonatkozó speciális jogszabályoknál, vagy a termékhamisítás elleni védelemben. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének küldöttsége április 8. és 13. között Spanyolországban szakmai programon vesz részt. Ennek keretében rendezik április 9-én azt a konferenciát és árubemutatót Madridban, amelyen a magyar egyesület bemutatkozik a spanyol szakmai közönségnek és találkozik az ibérico sertést tartók szövetségének képviselőivel is. A szakmai programok között szerepelnek üzemlátogatások is, és a magyar mangalicatenyésztők meghívják spanyol kollégáikat az őszi magyar zsírsertés konferenciára.

A mangalicának Spanyolország mellett jelentős piaca még Japán, Szingapúr, Hongkong, valamint az Egyesült Államok, de a termékek kaphatók több nyugat-európai országban is. Ezekre a piacokra azonban összesen jut annyi termék, mint egyedül Spanyolországba.

A Földművelésügyi Minisztérium évente mintegy 100 millió forinttal támogatja a magyar mangalicatenyésztők bel- és külföldi promóciós tevékenységét, illetve a termékek minőségfejlesztését. A mangalicaágazat éves árbevétele 12 milliárd forintra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állattenyésztés

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?