Egy drón okozta a vemhes anyajuh halálát

agrarszektor.hu
Ismét reflektorfénybe helyezte a drónhasználat biztonsági kérdéseit egy gloucestershire-i eset. Az angol rendőrség szerint egy pilóta nélküli légijármű, azaz drón okozta egy juh halálát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az eset e hét hétfőjén, Délnyugat-Angliában történt, ahol egy vemhes juhot egy illegálisan az állomány fölé berepülő drón ijesztett halálra. Korábban is volt már arra példa, hogy a legelő állatokat pilóta nélküli légijármű zavarta meg, ám ekkor nem történt más, mint hogy a birkák körbe-körbe rohangáltak, az egész állomány úgy áramlott, mintha egy kutya tört volna rá - számolt be akkor a juhász. Hozzátette: az állatokat hajtó idegen kutyát egyszerűen lelőtte volna, de a drónnal nem tudott mit kezdeni. A mostani eset azért súlyosabb, mert a vemhes anyajuh érzékenyebb volt a külső hatásokra, így belepusztult az ijesztgetésbe.

Az Európai Bizottásg 2019/947 végrehajtási rendelete a pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre 2019. május 24.-én látott napvilágot. A mezőgazdaságban számos olyan speciális cél van, ahol a drónok alkalmazása előnnyel járhat, ilyen a növényállomány és a talajadottságok felmérése, a növényvédelem, de akár a szórvavetés is. Továbbá vannak, akik éppen a juhok terelésére és az állomány megfigyelésére használják a légijárművet. Legutóbb márciusban írtunk róla, hogy egy új-zélandi marha- és juhtartó gazdaságban kutyák helyett drónokat használnak az állatok terelésére. Ezek a drónok akár ugatni is képesek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenti esetből leginkább az a tanulság, hogy másik ember tulajdonát, magánszféráját semmiképpen se veszélyeztessük drónokkal. A gazdálkodó jobban tudja, hogy milyen esetekben milyen célra vethető be ez a légijármű.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02