2018. május 22. kedd Júlia, Rita

Hírek - Állat

Egyelőre vágyálom a 6 millió sertés

A 2012-ben elfogadott sertésstratégia 6 milliós állománynagyságot vázolt fel elérendő célként. Ehhez képest ma ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az elmúlt években bevezetett intézkedések, így például a sertésstratégia és az állatjóléti, tenyésztésszervezési támogatások egyaránt hozzájárultak a sertéságazat mai sikeréhez – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) konferenciáján.

A KSH adatait böngészve kiderül, hogy ma ismét kevesebb, mint 180 ezer a kocák létszáma, ebből a MOE nyilvántartása szerint alig 10 ezer a mangalica. A teljes sertésállomány nagysága 2,8 millió egyedre zsugorodott. Tény, hogy a 2014-ben  meghirdetett orosz embargó rendkívül kedvezőtlen piaci helyzetet teremtett Európában, amit két éven át nyögött az ágazat, ám a tavalyi év visszaesése nehezen magyarázható. Az meg szinte a csodával határos, hogy 2017 első tizenegy hónapjában 130 ezer tonna volt a sertéshúsexportunk, 4,8 ezer tonnával bővült a kivitt mennyiség 2016-hoz képest, miközben (a magasabb áraknak köszönhetően) 10 százalékkal emelkedett az export értéke is.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu