Eldurvult a helyzet a baromfipiacon: komoly csirkehúshiány jöhet a magyar boltokban

Eldurvult a helyzet a baromfipiacon: komoly csirkehúshiány jöhet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Annyira tarthatatlanná vált a helyzet a hazai baromfipiacon, hogy sorra hagynak fel a magyar gazdák a termeléssel. Az ágazatban teljesen elfogytak a tartalékok, a termelők költségei brutálisan megnőttek, és jelenleg csak a termelőknek juttatott felvásárlási árak emelése jelenthet megoldást. Ha ez nem történik meg, akkor akár miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban, és ez a probléma most az importtal sem hidalható át, hiszen a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában problémát okoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként. A termelőknek arra van szükségük, hogy költségeik megtérüljenek az átvételi árakban, enélkül tovább csökken a termelés, aminek a hatása már rövid távon is érzékelhető lesz a kereskedelemben

 - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

A múlt héten jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy február 1-jei hatállyal hét alapvető élelmiszer, többek között a csirkemell és a csirkefarhát árát befagyasztja a kormány a tavaly október 15-i szinten. Az árbefagyasztás egyelőre február 1-je és május 1-je között érvényes.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha a kereskedelem megpróbálja átterhelni az intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfitermék-pályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek. Sokkal húsbavágóbb kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elegendő baromfi a hazai piacon

 - hangsúlyozta Csorbai Attila.

Az élelmiszerástop nem az átadási ár rögzítését jelenti, hanem a fogyasztói árakét, ez a két érték azonban most közelíteni fog egymáshoz, vagyis csökkenni fog a kereskedelmi árrés. Ugyanakkor ahhoz, hogy a termelés ne csökkenjen, jelentősen meg kell emelni az átadói árakat, hogy a feldolgozók olyan felvásárlási árakat tudjanak fizetni a baromfitermelőknek, amelyek fedezik költségeiket. Habár az utóbbi hónapokban nőttek az átvételi árak, de közel sem olyan mértékben, mint ahogyan a költségek elszabadultak. A termelés csökkenése egész Európára jellemző, aminek legfőbb oka a madárinfluenza-járvány, illetve a terjedésének megakadályozását célzó korlátozások, és habár Magyarországon a járvány a csirkét viszonylag kevéssé érinti, telepítési korlátozások és tilalmak itt is vannak. Emiatt januárban 15-20 százalékkal lesz kevesebb csirke az egy évvel korábbinál, ráadásul a csökkenés mértéke februárban is fennmaradhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nemcsak az állománycsökkenés okoz problémát az ágazatban, hanem a brojlernevelés megemelkedett költségei is. 2021 első felében brutálisan megugrottak a takarmányárak, ősztől pedig az energiaköltségek szálltak el, a gáz az ötszörösére, az áram közel háromszorosára drágult az előző évihez képest.

Ez hatalmas többletteher, hiszen a naposcsibének 35 Celsius-fokos melegre van szüksége a fogadásakor, a hideg, téli napokon is. Mindez nagymértékben visszaveti a telepítési kedvet

- emelte ki Csorba Attila. Kiemelte, egyelőre nehéz megbecsülni, eddig hányan hagytak fel a baromfitartással Magyarországon, de az elnök szerint minél később kapnak garanciákat az átvételi árak emelésére, annál többen döntenek úgy, hogy nem fogadnak naposcsibét. Ez veszélyezteti a vágóalapanyag mennyiségét is, ami miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban, és ez a probléma most az importtal sem hidalható át, mert a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában problémát okoz.

Ráadásul a magukat állatvédőnek tartó szervezetek nyomására Nyugat-Európában a jogszabályokban lefektetett normákhoz képest is 15-20 százalékkal kevesebb csirkét nevelhetnek fel egységnyi területen, miközben új állattartó telepeket környezetvédelmi okokból nem lehet létesíteni. Így viszont egy stagnáló vagy csökkenő uniós baromfihús-termelés áll szemben az inkább növekvő kereslettel

 - mutatott rá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?