Elképesztő, milyen olcsó lett idén a méz

agrarszektor.hu
Rendkívül nyomottak a mézárak az európai piacon, mivel a tavalyi készletek, illetve a kínai, ukrán és dél-amerikai importtételek komoly árcsökkenést okoznak. Egyelőre nem tudni, hogy a tavaszi fagyok miként befolyásolják majd az árakat, de az biztos, hogy nálunk jelentős méztermés-kiesés lesz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2016-os sem a méhészek éve lesz. Bár hosszan virágzott a repce, a csapadékszegény, ám hűvös és szeles időjárás miatt sok helyütt a szokottnál lényegesen kevesebb nektárt termett. Sőt, Vas megyében a fagykár a repcetáblákat is érintette. Országosan várhatóan csökken az előállított repceméz mennyisége is, egyelőre azonban még nem tudható, mekkora lesz a kiesés.

Egyelőre gyenge közepes termésre van kilátás, mivel a Dunántúlon a szokottnál lényegesen kevesebb, Békésben és a Tisza mentén viszont több repce- és vegyesmézet pergettek a méhészek - mondta az agárszektor.hu érdeklődésére Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke. Az azonban már most biztos, hogy a tavalyi eladatlan készletek és a februárban véget ért, kifejezetten jó dél-amerikai vegyesméz-termelési eredmény lefelé nyomja az árakat.

Az elnök tájékoztatása szerint két hét alatt 10 euró centtel, 1,95 euróra csökkent a nyugat-európai kikötőkbe leszállított argentin méz kilogrammonkénti ára. Mindez a túlkínálat miatt kényszerhelyzetbe hozza nemcsak a hazai kereskedőket, de a magyar méz mellett eddig kitartó nyugati partnereket is. Ennek alapján előbbiek 500-550 forintos felvásárlási ajánlatot tettek a korai vegyes- és repcemézekre, és volt már üzletkötés is. A nyugati partnerek azonban egyelőre az akácméznél is kivárnak, szerződéseket alig kötnek, a termelőnek fizethető ezer forintos kilogrammonkénti áron sem mutattak érdeklődést - mondta Fazekas Gyula.

MTI-fotó: Oláh Tibor

Azt egyelőre nem lehet megítélni, hogy az idei fagy és még inkább a mostani és a következő 2 hét időjárása hogyan hat majd az akácméz előállításra. Az elnök szerint mindenki találhat magának erdőt, csak lehet, hogy idén a legtöbb helyi méhésznek is vándorolnia kell.

Rosszul jártak azok a méhészek, akik tavaly augusztusban visszautasították a kilogrammonkénti 1500 forintos felvásárlási árat, és az akácméz-készletezés mellett döntöttek. Inkább a további árcsökkenés a valószínűbb forgatókönyv, mivel a magyar piacról ugyan kisöpörték a méhészek akciói a kínai árut, azonban a helyét gyakorlatilag szinte azonnal átvette a kínainál 100-200 forinttal olcsóbban, határparitáson számolva 539 forintért importált ukrán vegyesméz. A korábbinál lényegesen kisebb árral induló repce- és vegyesméz-felvásárlás, illetve az európai piacon még meglévő, előző évi akácmézkészlet túlkínálata pedig lefelé húzhatja a napokban termelődő akácméz árát is.

Egyelőre nem mérhető fel, mekkora hozamkiesést okozhat az akácosokat sújtó fagykár, a szezont az is befolyásolja, hogy a következő hetekben hogyan alakul az időjárás - mondta az agrárszektor.hu-nak Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület hivatalvezetője. Egyáltalán nem optimisták a méhészek az országszerte most induló akácvirágzással kapcsolatban, mivel az áprilisi fagyok számos akácerdőt - különösen az új telepítésűeket - is károsítottak.

Fontos a méhészeknek az export
Tavaly összesen 32 400 tonna mézet állítottak elő az országban, amiből mintegy 17 000 tonnát exportáltak. A termés jóval magasabb volt a 2014-eshez képest. Az export mennyisége nem változott, de az import a 2014-es mennyiség triplájára nőtt. Az azonban nem tudható, hogy az 1500 tonnás import mekkora része került hazai forgalomba, illetve magyar mézzel keverve reexportra.

A fagykár szinte az ország valamennyi méztermelés szempontjából jelentős területét érintette. A legsúlyosabb a helyzet a Kisalföldön, illetve Vas, Somogy és Zala megyében. Somogyban 80 százalékos a fagykár, Vasban ennél lényegesen nagyobb, mivel ott a hideg mellett havas eső, az Alpokalján hó is esett. Zalában az akácerdők 40-50 százalékban teljesen elfagytak, a fennmaradó 50-60 százalék részlegesen károsodott, illetve a kár mértéke csak később mérhető fel igazán. Szabolcsban pedig 40-50 százalékra teszik a kárt a méhészek, míg Hajdú-Biharban valamennyi méhészeti szempontból jelentős vándorhelyen pusztított a fagy.

Mivel a méhészek fő bevételi forrása az akácméz, ezért különösen aggasztó a helyzet. Mészáros József szerint ugyanakkor bíznak abban, hogy lesz értékesíthető mennyiség, és nem kell etetni a méhcsaládokat. Tavaly mindössze 17800 tonna akácmézet sikerült előállítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?