2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Állat

Elkészült Magyarország téli sastérképe: több ezer ragadozó madarat vettek számba

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. A megfigyelők több mint ezer rétisast és csaknem hatszáz parlagi sast vettek számba.
 
 

Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében idén immáron negyedik alkalommal a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így most ismét a Kárpát-medence közös téli sastérképe készülhetett el - olvasható az MME hétfői tájékoztatásában. A közlemény szerint a 690 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember az egy időben végzett megfigyelések miatt "sasszinkronnak" nevezett számláláson a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérte.

A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében 1347 rétisast és 763 parlagi sast, 24 szirti sast és 6 fekete sast figyeltek meg. A sasfajok mellett további 13 ragadozómadár-faj több mint 20 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Az MME tájékoztatása szerint a Magyarországi megfigyelések összesen mintegy 21 600 négyzetkilométert, az ország területének 24%-át fedték le, ami a sasszinkronok történetének messze legmagasabb értékét jelenti.
A kutatók a felmérés során az országos állomány jelentős részét, 1025-1076 rétisast és 550-578 parlagi sast számba vették. Pontos számot azért nem lehet közölni, mert az eredményekbe bele kell kalkulálni azt is, hogy a felmérés során néhány madár "átmozoghat" a számlálók számára kijelölt területről, így más kutató is lajstromba veheti.

A természetvédők felhívják a figyelmet arra, hogy a fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok még ma is ritkák. A felmérés során 100 négyzetkilométerenként átlagosan 4,98 rétisas és 2,67 parlagi sast sikerült megfigyelni. Az MME tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy még a sasban gazdag élőhelyeken is átlagosan 2926 focipályányi területet bejárva látható egyetlen rétisas, és közel 5454 focipályányi területet kell átvizsgálni ahhoz, hogy egy parlagi sas kerüljön látótávolságba.

A négy sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. A réti- és a parlagi sasok mellett 5 szirti sast és 4 fekete sast, valamint további 13 faj mintegy 19 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben