2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Elkezdődött: a dánok kerítéssel zárják le a német határt

Elkezdte a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását Dánia az ország német határánál. A dán kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy kerítést épít annak érdekében, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Németországból. Az intézkedést ugyanakkor a környezetvédők és Németország is szkeptikusan fogadta.
 
 

Ahogy az agrárszektor.hu beszámolt róla, tavaly márciusban bejelentette a dán kormány, hogy 70 kilométer hosszú kerítés felépítését tervezi az ország német határánál, annak érdekében, hogy megvédjék a dán sertéstenyésztő gazdaságokat az afrikai sertéspestistől. A kerítés építése a napokban ténylegesen elkezdődött, a legfrissebb információk szerint azonban a célja nem feltétlenül a vaddisznók távoltartása - írja a www.theguardian.com. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy az ASP vírusa az eldobott élelmiszerekkel terjedt el, így a kerítéssel minden fenyegetést távol tarthat Dánia, amely a dán sertéstenyésztőkre nézve veszélyt jelent. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


A kerítés a német Schleswig-Holstein állam északi szélén épül. Habár a sertésekre halálos betegség Dániában és Németországban még nem jelent meg, Kelet-Európában többször is azonosították, valamint tavaly ősszel Belgiumban is volt egy kisebb kitörés. A kerítés építésének legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Dániában ugyanis kétszer annyi sertés van, mint ember, 12 millió sertést tenyésztenek mintegy 3000 gazdaságban, szemben az ország körülbelül 6 millió fős népességével. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, az komoly kiesést okozna az ország sertésexportjában is, amely évente több milliárd fontra tehető. 

Forrás: www.theguardian.com

A fal elektromos lesz és 1,5 méter magas, ami azt jelenti, hogy elég alacsony ahhoz, hogy a nagyobb állatok, mint például a szarvasok átugorjanak rajta, de elég magas ahhoz, hogy a vaddisznókat távol tartsa. Németország ugyanakkor szkeptikus a kerítéssel kapcsolatban, és nem biztosak abban, hogy valóban hatékony lesz. A környezetvédők sem feltétlenül tartják helyesnek a kerítés megépítését, véleményük szerint ugyanis megzavarhatja a vadon élő állatok – farkasok, vidrák és sakálok – élőhelyeit.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!