Elkezdődött a szarvasbőgés: komoly korlátozásokat vezettek be a magyar erdőkben

agrarszektor.hu
Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben: a következő hetekben párt kereső gímbikák hangjától zeng majd a rengeteg. Ez az időszak erdőlátogatási korlátozásokkal is jár.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gímszarvas a hazai erdők királya: az akár három mázsásra is megnövő bikák igazán tekintélyt parancsoló megjelenésűek - írja közleményében a SEFAG Zrt. Az amúgy csendes és ritkán látható állatok párzási időszaka szeptember elején kezdődik, amikor látványosan megváltozik a viselkedésük. A párzásra kész gímbikák alkonyattól pirkadatig, bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, vagy éppen a területen lévő konkurens hímeket figyelmeztetik a jellegzetes és változatos hangorkánnal. Ilyenkor a megemelkedett tesztoszteronszint miatt az állatok viselkedése megváltozik. A bikák megvívnak egymással a tehenekért: az erdőjárók hallhatják az egymásnak ütköző agancsok messzire hangzó csattanását.

Forrás: SEFAG Zrt.

A szarvasbőgés idején helyenként, például a somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. egyes, a turistautaktól távol eső erdőrészeiben a terület nyugalma érdekében látogatási korlátozásokat léptetnek életbe. Ezek szeptember végéig érvényesek, minden nap 9 és 15 óra között. Mivel ilyenkor van a vadászati főidény, ezért a vadgazdálkodás eredményességét is segíti a terület nyugalmának biztosítása. A jelzett turistaútvonalakon ebben az időszakban is bátran lehet kirándulni. A SEFAG Zrt. szakemberei arra kérik a természetbarátokat, hogy az erdőt járva lehetőleg ne zavarják meg a szarvasokat, ne próbálják például a bőgés hangját követve megkeresni őket a sűrűben. Ezzel ugyanis az állatoknak is ártanak és saját magukat is veszélyeztethetik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?