2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Állat

Ellepik a vaddisznók a főváros környékét

Száznál is több vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a főváros környéki erdőkben az elmúlt egy évben. Az állatokat távolabbi erdőkbe szállítják, de a befogás kutatási célokat is szolgál, mivel több állatot nyomkövetővel látnak el.
 
 

A főváros melletti erdőterületen működő Pilisi Parkerdő Zrt. vaddisznó-befogási programjában újabb öt állatot szállítottak el az egyik kihelyezett eszközből a napokban, így ezzel már száz fölé emelkedett a befogott állatok száma az elmúlt egy évben - derül ki a cég közleményéből. Az állatorvosok bevonásával kidolgozott módszer célja, hogy a lakott területhez közeli erdőkben csökkenteni lehessen a rendkívül jól alkalmazkodó vadfaj létszámát.

A befogás nyár végétől kezdődően, főleg a téli időszakban eredményes, amikor már önállóan mozognak a tapasztalatlanabb, fiatal állatok, amelyeket télen a szűkebb táplálékkínálat miatt könnyebb a befogóba csalogatni - mondta Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdőgondnoka.

A befogott példányokat a fővárostól és a lakott területtől távol lévő erdőségekben engedik szabadon, legtöbbször a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben.

A befogás kutatási célokat is szolgál. A napokban egy újabb egyedet jelöltek meg GPS-nyomkövető nyakörvvel, amelynek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy

létezik egy olyan vaddisznó populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mivel megfelelő mennyiségű vizet és táplálékot, továbbá elegendő búvóhelyet is talál a házak között.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu