2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Állat

Ellopták a balatoni gigapontyot: gyanús fotóval bukott le a tolvaj

Elrabolták a Balaton büszkeségét, a rekordméretű öreg vándort, egy gyönyörű pontyot, amellyel időről időre óriási büszkeséggel pózolnak azok a szerencsés/talpraesett horgászok, akiknek sikerül kifogni, írta meg az Infostart.
 
 

Az "öreg vándor" néven emlegetett több mint 30 kilós hatalmas hal az elmúlt három évben Balatonfenyves, Balatonberény, Alsóörs, Balatonakarattya, Balatongyörök, Balatonföldvár településeknél akadt horogra. Legutoljára épp egy hónapja fogta ki egy szerencsés horgász az óriási pontyot.

A 20 kilogrammosnál nagyobb pontyok bejelentése 2019 óta kötelező a Balatonon. A bejelentés fő célja az, hogy nyomon követhessék a kapitális pontyállomány fejlődését. Halőrzési szempontból kiemelkedően fontos a halak dokumentálása, aminek most vált igazán kézzelfoghatóvá az eredménye, közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A kép illusztráció.

Az Infostart számolt be róla, hogy az "öreg vándor" illegális áttelepítésére úgy derült fény, hogy a közösségi médiában a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai felfigyeltek egy hírre, amely szerint egy Tolna megyében található horgásztavon tórekord fogás történt. Az eddigiek alapján a tóban közel sem élt ekkora ponty és horgászfogásban sem volt erre példa, ráadásul a fotók alapján egyértelműen beazonosítható volt, hogy a Balaton talán leghíresebb pontyáról van szó. Az esetet jelentették a Nébihnek, amely megkereste a tógazdát, aki nem ellenkezett és vállalta, hogy amint újra kifogják a halat értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait és ponty visszaszállításra kerül a Balatonba.

Ez meg is történt, június 26-án kapták a jelzést az ismételt fogásról, azonnal útra keltek egy halas káddal felszerelt autón, ami biztosította az állat biztonságos visszaszállítását, megfelelő körülmények között. A tavon dokumentálták fotóval és videóval a halat, kiváló vitalitásnak és egészségügyi állapotnak örvendett a remek példány. Mivel Siófok volt a legközelebb, ott engedték vissza a halat a Balatonba.

(A cikkben felhasznált képek csak illusztrációk. A videó a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tulajdonát képzi.)

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben