Ennek nagyon rossz vége lehet: tömegével pusztulnak a méhek Magyarországon

Gyeszát Zsolt2022. június 17. 06:00

A méhek védelme, a méheltűnések, méhpusztulások kiváltó okainak felderítése érdekében folyik kísérlet több szakmai szervezet és egy megyei kormányhivatal együttműködésének keretein belül. Mint megtudtuk, több különböző növényvédő szer méhekre gyakorolt hatását is vizsgálják.

A Baranya Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatósága fontosnak tartja, hogy az elmúlt években országosan, így Baranyában is tapasztalható méheltűnések, méhpusztulások okait feltárja, és hatékony szakmai segítséget nyújtson a méhészeknek a kedvezőtlen jelenségek megakadályozása, csökkentése érdekében

 - közölte az Agrárszektor érdeklődésére a Baranyai Megyei Kormányhivatal. A méhpusztulást, méheltűnést kiváltó okok felderítése során felmerült, hogy a probléma forrása esetleg több - egyébként önmagában a méhekre nem veszélyes - növényvédő szer hatóanyagának a méhek környezetében való együttes megjelenése lehet. Ebből kiindulva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Baranya Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egy eddig példa nélküli, közös kutatási projektet dolgozott ki. A kísérlet keretein belül kontrollált körülmények között, szabadföldön és laboratóriumban vizsgálják a szakemberek négy különböző növényvédő szer méhekre gyakorolt együttes hatását.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal

Mint a megyei kormányhivatal tájékoztatott, a több elemből álló projekt szakmai koordinációját, a minták laboratóriumi vizsgálatát, az eredmények összesített értékelését, valamint a szabadföldi kísérlettel párhuzamosan folytatott laboratóriumi, ketreces etetéses kísérletet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi. A kísérlethez szükséges méhcsaládokat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület biztosította, amelynek tagjai a méhek viselkedésével kapcsolatos adatrögzítések egy részét is elvégezték. A Baranya Megyei Kormányhivatal által előkészített és megvalósított szabadföldi vizsgálathoz szükséges őszi káposztarepce táblát a Szabadszentkirályi Zrt. bocsátotta rendelkezésre.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal

A Gerde település melletti területen - a Baranya Megyei Kormányhivatal szakmai felügyelete mellett - a kísérlet szántóföldi szakasza zajlott, amely májusban lezárult - közölte az Agrárszektor megkeresésére a megyei kormányhivatal. Mint megtudtuk, még folyik az ott gyűjtött méh-, illetve repcevirágminták laboratóriumi vizsgálata, majd ezt követően kerül sor az ökotoxikológiai értékelésre, a kísérlet eredményeinek megállapítására. Ezek ismeretében lehet majd dönteni arról, hogy szükség van-e további vizsgálatokra, illetve intézkedésekre.

Címkék:
repce, méh, káposztarepce, méhpusztulás, növényvédő-szer, laboratórium, méhész, szabadföld, kísérlet, méhcsalád, repcevirág, méhek pusztulása,