Ennek nem lesz jó vége: tömegével pusztulnak a méhek Törökországban

agrarszektor.hu2022. június 24. 13:30

A méhállományok pusztulása egyre több és nagyobb gondot okoz világszerte, ez alól Törökország sem kivétel. Most azonban az Isztambuli Méhészek Szövetségének elnöke súlyos dologra figyelmeztetett: a törökországi méh állomány akár 50 százaléka is odaveszhet az idén. A tömeges pusztulás okai ott is hasonlók, mint itthon, Magyarországon.

Előbb Kanada, majd Ausztrália jelentette be, hogy a méhek tömeges pusztulása ellen koordinált akcióval lép fel, most pedig a török méhészek adtak ki figyelmeztetést: a kaptárok túlélését fenyegető vegyszerek és korábban ismeretlen paraziták ellen közösen kell fellépniük, különben a török állomány akár 50 százaléka is elpusztulhat az idén. Jelenleg Törökországban van a világon a második legtöbb kaptár, az ország a világ hatodik legnagyobb méztermelője, de ez a státusza most veszélybe került. A déli országrészben sok méhész a teljes állományát elveszítette, de másutt is komoly a baj, a törökországi állomány fele elpusztulhat még a tél beállta előtt - írja a Világgazdaság.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Kanadában például a tömeges, becslések szerint mintegy 1 milliárd dolláros kárt okozó pusztulása ellen már nem tudtak védekezni, de megpróbáltak szembeszállni a kihívásokkal, és az Egyesült Államokból, Chiléből, Új Zélandról, Dániából, Ukrajnából, Olaszországból és Máltáról importáltak méhkirálynőket, hogy új kolóniákat tudjanak létrehozni. Nem volt rózsás a helyzet Ausztráliában sem, hiszen ott az időjárás tizedelte meg a méheket: előbb az erdőtüzek, majd az áradások rombolták le a kaptárokat. A szakértők úgy tartják, hogy Törökországban a probléma többrétű. Meral Kekeçoğlu, a Düzce Egyetem méhészettel foglalkozó kutatója arról számolt be, hogy például sok bajt okoz, a méhtartók képzetlensége. 

Érti ezalatt azt, hogy, sokan egy 80 órás oktatást követően meg is kaphatják az engedélyt a méhek nevelésére. Nem ritka eset, hogy többen azt sem tudják, mikor és milyen vegyszerrel lehet védekezni a méhekre veszélyes paraziták ellen, és ők maguk lesznek a méhcsaládok gyilkosai. Kekeçoğlu figyelmeztetett arra is, hogy komolyabb problémát jelent a méhekre az Kanadában is pusztító ázsiai méhatka, egy, a közelmúltban azonosított parazita, amely alig pár év alatt teljes méhcsaládokat képes kipusztítani. A méhatka ellen csak vegyszerekkel lehet védekezni, de nem mindegy, mindezt mikor teszi a méhész. A szakember kifejtette azt is, hogy permetezni este vagy kora reggel érdemes, a méhekre nem mérgező permetszerekkel, a vegyszerek keverésétől pedig óva intett.

Címkék:
méhészet, ukrajna, méh, vegyszer, magyarország, méhpusztulás, törökország, figyelmeztetés, méhállomány, olaszország, probléma, pusztulás, méhcsalád, vegyszermentes, méhegészség, méhegészségügy, méhek pusztulása,