2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Állat

EP: ezeknek kell szerepelniük az élelmiszerek címkéin

Az élelmiszerek címkéin kötelezően szerepelniük kellene a tápértékekre vonatkozó információknak, és annak is, honnan származik az adott élelmiszer – egyebek között így határozott keddi ülésén az EP környezetvédelmi bizottsága.
 
 

Keddi ülésükön a képviselők egyetértettek abban, hogy a tápanyag-összetételre vonatkozó legfontosabb információkat (energiatartalom, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége) olvashatóan és táblázatos formában kell a csomagoláson feltüntetni. Ehhez a listához a szakbizottság hozzátette még a mesterséges transzzsírokat.

A fenti információkat az EP-képviselők szerint 100 grammos, vagy 100 milliliteres bontásban kell megadni, és a csomagoláson az ajánlott napi mennyiséget is fel kellene tüntetni.

Bizonyos élelmiszerek esetében (ezek közé tartozik a marhahús, a méz, az olívaolaj vagy a friss gyümölcsök és zöldségek) a csomagoláson meg kellene adni a származási országot. Az EP kérésére a Miniszterek Tanácsa a fenti listához még hozzátette a sertés-, a bárány-, a kecske- és a baromfihúst. A szakbizottság megszavazta, hogy a húsok, a baromfi és a hal esetében a származási országot akkor is meg kell adni, ha azt valamilyen élelmiszerben összetevőként használják fel.

A húsok esetében a címkén szerepelnie kell, hogy az állat hol született, hol tartották és hol vágták le. Azt is jelölni kell, ha az állatot – bizonyos vallási előírások miatt – kábítás nélkül ölték le. Az úgynevezett imitált élelmiszerek ügyében a képviselők leszögezték, hogy ha egy bizonyos összetevőt kicserélnek az adott termékben, akkor azt a csomagoláson egyértelműen fel kell tüntetni.

A szabályozás nem terjed ki az alkoholos italokra. Az új szabályok alól mentességet élveznek még az ajándékcsomagok, a szezonális édességek, a nem előrecsomagolt élelmiszerek, beleértve a közvetlen fogyasztásra szánt termékeket is. A mikrovállalkozások által előállított kézműves élelmiszerek sem tartoznak a szabályozás hatálya alá – tájékoztat a BruxInfo.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu